Στον ΟΟΣΑ το μεταρρυθμιστικό

Με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία συναντάται το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός στο Παρίσι παρουσία των κ. Βαρουφάκη, Παππά και Τσακαλώτου, για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, πριν απο λίγο ο κος Σακελλαρίδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση. Με ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα

και την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ για την παράταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA.

Στη Γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» τη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την σημερινή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ και τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

«Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».

Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.

«Θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, «για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού» γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» τόνισε.


Εξάλλου, μιλώντας αργά το βράδυ στο Mega, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τα περί εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του. Σε ερώτημα γιατί έγινε η συνάντηση με τον κ. Σαπέν, απάντησε ότι βρίσκεται στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό για ολοήμερη συνάντηση εργασίας στον ΟΟΣΑ με τον κ. Γκουρία για την διαμόρφωση και επεξεργασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν είναι καλό να δημιουργείς συμμαχίες γιατί η κρίση στην ευρωζώνη είναι ένα κοινό πρόγραμμα και η λογική των συμμαχιών είναι λογική του 19ου αιώνα. Οι συμμαχίες ιδεών είναι ένας όρος που δεν έχει έννοια. «Όταν έχεις ιδέες με δύναμη τις καταθέτεις στο Eurogroup. Να βγούμε από τη λογική του Boρρά και του Νότου, του δανειστή και του δανειζόμενου» είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα