Αξιολογήσεις χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου

Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που εργάζονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση, μετά από ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων που απασχολούνται, σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένη τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, για την ανάγκη αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Με αφορμή όλα όσα είδαν το φως
της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί την απόλυση του 1/3 των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, ήδη έχουν αναπτυχθεί σενάρια για το ποιοι «κινδυνεύουν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας», δημιουργώντας πανικό σε μερίδα εργαζομένων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο, που να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.

Πάντως, ο Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων, ούτε των τυφλών απολύσεων, γι' αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης, ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ».

Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι έρχεται νέο, μεγάλο αυτή τη φορά, κύμα μετατάξεων από ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο, καθώς το 2011 θα πραγματοποιηθούν μόνο 4.000 μετατάξεις από ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, καλύπτοντας μέρος του ορίου των 10.600 προσλήψεων για φέτος. Σημειώνεται ότι έως στιγμής έχουν γίνει και 1.100 προσλήψεις, ενώ ήδη ο υπουργός Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την περικοπή των συμβασιούχων κατά 50%.

    Σημειώνεται, δε, ότι το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται σε φορείς και ΑΕ του κράτους, καθώς και υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ, που θα τεθούν σε καθεστώς συγχώνευσης ή κατάργησης, εκτιμάται σε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους. Έτσι, το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών αυτών, μετά τη διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης, θα ζητήσει τη μετάταξή του στον στενό δημόσιο τομέα.

    Εδώ, ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο, που διαφοροποιεί σε σχέση με το παρελθόν τις μετατάξεις, καθώς -σύμφωνα και με το μνημόνιο- μετάταξη θεωρείται απόλυση και επαναπρόσληψη. Κάτι που σημαίνει ότι αν ισχύει ο αριθμός για 40.000 μετατάξεις, σε συνδυασμό με το μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, το 2012 δεν θα υπάρχει ικανός αριθμός κενών θέσεων για να υποδεχθεί το πλεονάζον προσωπικό των δημόσιων οργανισμών. Και αυτό διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, αυτομάτως θα καταργηθούν περίπου το 1/3 των οργανικών θέσεων αορίστου χρόνου, δηλαδή περίπου 40.000 θέσεις.

    Τέλος, αναμένεται εντός του Ιουνίου να περάσουν από τη Βουλή οι διατάξεις που θα εντάσσουν τις μετατάξεις στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή θα εξετ
Keywords
Τυχαία Θέματα