Μπερλουσκόνι: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την έγκριση του απολογισμού των εξόδων του κράτους το οικονομικό έτος 2010, κατά την οποία η κυβέρνηση μειοψήφησε με διαφορά μίας ψήφου, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζει, σήμερα, την πολιτική του αντεπίθεση.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης αύριο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί
την Παρασκευή, με βέβαιη κατίσχυση της μπερλουσκονικής πλειοψηφίας στην γερουσία, αλλά πολύ πιο αβέβαιο αποτέλεσμα στην βουλή.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζήτησε σήμερα το πρωί να επαληθευθεί άμεσα αν η κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι σε θέση να συνεχίσει να εργάζεται προς το γενικότερο όφελος της χώρας. Όπως σημειώνουν παρατηρητές, η καταψήφιση του κρατικού ισολογισμού «είναι θέμα ουσίας, σχεδόν μοναδικό στα χρονικά. Σε μια μόνο ανάλογη περίπτωση, το 1988, ο τότε χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, Τζοβάνι Γκορία, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο , για να υποβάλει την παραίτησή του.

Δεν είναι τυχαίο το ότι χθες το απόγευμα, κατά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία, από την αίθουσα της βουλής, απουσίαζαν ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι, κι ο επικεφαλής της ομάδας «ανταρτών» της κεντροδεξιάς, Κλάουντιο Σκαγιόλα --συνολικά, 25 βουλευτές, που διαφωνούν με βασικά σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής. Το ερώτημα που θέτει, κατά συνέπεια, ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο, σχετικά με το «αν η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει την αναγκαία συνοχή, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και στις επιβεβλημένες υποχρεώσεις προς την Ευρώπη» στηρίζεται σε μια σαφή, αριθμητική λογική.

Όλο το αντιπολιτευόμενο φάσμα, από το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα», μέχρι το κεντρώο κόμμα Udc, συνεχίζει να ζητά την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι, επιμένοντας στο ότι «η χώρα χρειάζεται ανανέωση για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την οικονομική κρίση». Ο Αντζελίνο Αλφάνο, βεβαίως, γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, με τις δημόσιες δηλώσεις του, συνεχίζει να στηρίζει τον «μίστερ τιβί»: «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, όπως θα ήθελαν κάποιοι,  αλλά τρία βήματα μπροστά», δήλωσε πριν λίγο στους δημοσιογράφους.

Η ουσία, όμως, της όλης υπόθεσης, όπως υπογραμμίζουν και οι πολιτικοί αναλυτές, είναι άκρως πρακτικής φύσεως: έστω και αν υποτεθεί ότι ο «Καβαλιέρε» μπορέσει να καταφέρει να εξασφαλίσει μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης, εκείνο που επείγει να εξακριβωθεί, είναι αν η κυβέρνησή του μπορεί να χειριστεί τα κύρια προβλήματα της χώρας. Αν διαθέτει, δηλαδή, την αναγκαία σύμπνοια και δυναμική, για να ετοιμάσει την έκτακτη δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη, αν μπορεί να αντικρούσει τις διάφορες κερδοσκοπικές επιθέσεις, αν είναι σε θέση να σταθεί ως ισχυρός συνομιλητής, στα διάφορα διεθνή «φόρα».

Ερωτήματα που θα λάβουν, θέλοντας και μη, σαφείς απαντήσεις, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε ότι αφορά, δε, τους νόμους που συνδέονται με τις προσωπ
Keywords
Τυχαία Θέματα