Η Ελλάδα είναι η λιγότερο συνεργάσιμη χώρα

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, αναφέρει το Bloomberg, επισήμαναν στους συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο συνεργάσιμη χώρα την οποία έχει αντιμετωπίσει ο Οργανισμός στα 70 χρόνια ιστορίας του, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Σε ένα σύντομο και γεμάτο εντάσεις conference call χθες, στελέχη από το ΔΝΤ,

την ΕΚΤ και την Κομισιόν, παραπονέθηκαν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τηρούν τη συμφωνία για παράταση του προγράμματος η οποία επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο ή δεν συνεργάζονται με τους πιστωτές, αναφέρουν οι πηγές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι το να προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, είναι σαν να ανεβαίνουν σε ένα νεκρό άλογο, ενώ η ομάδα του ΔΝΤ δήλωσε πως η συμπεριφορά της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές ήταν απαράδεκτη.

Εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων ότι η δυστροπία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ, καθώς η χώρα αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να λάβει περισσότερη στήριξη.

Ενώ οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με την Ελλάδα για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι μηδαμινή, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει το Bloomberg.

«Η ανησυχία αυξάνεται μεταξύ των αξιωματούχων ότι η ανυπακοή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να καταλήξει, αναγκάζοντας την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, καθώς η χώρα που έχει ταμειακές δυσκολίες αρνείται να αναλάβει την αναγκαία δράση για να δοθεί περαιτέρω οικονομική στήριξη» αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βασίζει τις ελπίδες του για μία διέξοδο σε μία συνάντηση αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η τηλεφωνική διάσκεψη των οικονομικών αξιωματούχων της Ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 3ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν σήμερα κατά 9 μονάδες βάσης στο 20,5%.

Πηγή:www.capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα