Χιλή: Κινητικότητα στην αγορά χαλκού

Ο χιλιανός δημόσιος όμιλος παραγωγής χαλκού Codelco, ανακοίνωσε σήμερα στο Σαντιάγο ότι υποβάλει "δικαίωμα προαίρεσης" να αγοράσει εν ευθέτω χρόνω ποσοστό 49% της AngloAmericanSur (AAS), δηλαδή τη χιλιανή θυγατρική του ομίλου της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής AngloAmerican, με τίμημα περίπου 6 δισ.αμερικανικά δολάρια. Στην απόκτηση καθοριστικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της AngloAmericanSur προσβλέπουν, εδώ και καιρό, τόσο η Codelco, όσο και η AngloAmerican, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη κινηθεί δικαστικώς,
ώστε να απαγορευθεί η εν καιρώ υλοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης από την Codelco (κάτι που η τελευταία αγνοεί προς το παρόν).

Επίσης, η Codelco ενημέρωσε σήμερα το χρηματιστήριο στο Σαντιάγο και κοινοποίησε τα σχετικά παραστατικά στην έδρα της χιλιανής θυγατρικής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η AngloAmerican έχει παραχωρήσει το 24,5% της εν λόγω θυγατρικής της στην ιαπωνική Mitsubishi, για 5,39 δισ.αμερικανικά δολάρια, κίνηση που η Codelco, "σύμμαχος" με την ανταγωνίστρια Mitsui, κρίνει ότι βλάπτει τα συμφέροντά της και κάνει, γιαυτόν τον λόγο, δικαστικό αγώνα.

Ηδη, δικαστικώς η Codelco έχει πετύχει να μην επιτρέπεται η παραχώρηση άλλων ποσοστών της AAS.

Επιπλέον, η Codelco κινείται πλέον για να αποκτήσει τον έλεγχο της AAS.

Βάσει πάντως μιάς διατάξεως συμβολαίου του 1978 (σ.σ.: έτους απόκτησης της AAS από την AngloAmerican), οι ιθύνοντες της Codelco επιχειρηματολογούν ότι, ανά τριετία, η Codelco μπορεί να κάνει αυτήν την κίνηση.

Η AAS έχει δύο χαλκωρυχεία στη Χιλή, ένα χυτήριο, δύο εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Η ετήσια παραγωγή χαλκού της αγγίζει τους 260 χιλιάδες τόνους.

Από την πλευρά της η Codelco έχει την εκμετάλλευση στο 11% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα