Δανεικά αλλά όχι αγύριστα 144,5 δισ.

Στα 75,6 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου τα κεφάλαια που έχει δανειστεί η χώρα μας από τον Μηχανισμό Στήριξης (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και EE) από την αρχή του 2012. Από το πόσο αυτό, τα περίπου 31 δισ. ευρώ διατέθηκαν από τους δανειστές μας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων (psi). Έτσι αθροιστικά οι δόσεις που έχει χορηγήσει η τρόικα στη χώρα από το 2010 και εντεύθεν, φθάνουν τα 144,5 δισ. ευρώ. Τούτο προκύπτει από τα στοιχεία του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών που δημοσιοποίησε σήμερα

η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αυτό καταγράφεται ακόμη μείωση κατά 53,3% του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, στα 6,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, εκτός καυσίμων, κατά 3,9 δισ. ευρώ, τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 486 εκατ. ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 88 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 4,0 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,4 δισ. ευρώ (ή 30,4%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν ελαφρά (κατά 71 εκατ. ευρώ ή 1,1%). Στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξαγωγών κατά 5,9%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο (υπερδιπλάσιο) ρυθμό (12,8%).
Αρνητική ήταν η συμβολή του τουρισμού εφέτος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου υπηρεσιών το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα στο επτάμηνο μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας και τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%. Ταυτόχρονα όμως, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 15,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 88 εκατ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε τον Ιούλιο του 2012, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 793 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 625 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 2,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 1,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 72,5 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 9,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011).

Αναλυτικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα