Δεκέμβριο η διάσκεψη Σερβίας- ΕΕ

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Τάνια Μίστσεβιτς αναμένει ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη Σερβίας - ΕΕ θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Το Βελιγράδι προσπαθεί να συγκροτήσει όσο το δυνατόν ευρύτερο μέτωπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσουν επίσημα πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ανέφερε η κ. Μίστσεβιτς.

"Μεγάλος αριθμός κρατών είναι έτοιμος να βοηθήσει ώστε στις 20 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα,

να διεξαχθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη" τόνισε η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα το Βερολίνο και το Λονδίνο.

Η κ. Μίστσεβιτς, συνοδευόμενη από την υπουργό Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδια για την ΕΕ, Μπράνκα Ρούζιτς θα συνεχίσει την διπλωματική επίθεση της Σερβίας, με συνομιλίες στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Σερβία θα αποσπάσει τη στήριξη δύο βασικών ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ώστε να αρχίσει τον Δεκέμβριο η διαπραγματευτική διαδικασία για την ένταξη στην ΕΕ, η κ. Μίστσεβιτς είπε ότι "κανένας δεν ήταν ρητά κατά του ενδεχόμενου αυτού".

"Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από τον Ιούνιο και οι συνομιλίες που διεξάγουμε τώρα είναι ευκαιρία να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων για τη θέση της Σερβίας και να αγωνιστούμε για όσο το δυνατόν καλύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο", υπογράμμισε.

"Οι ιδέες έγιναν καλά αποδεκτές και αποφασίστηκε τώρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού γι αυτό" είπε η κ. Μίστσεβιτς σημειώνοντας ότι η Σερβία έχει ανάγκη όχι από τη στήριξη μεμονωμένων κρατών, αλλά από ομοφωνία, συνεργασία και καλές σχέσεις με τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το Βερολίνο και το Λονδίνο δεν έχουν κάποιους ειδικούς όρους όσον αφορά το "κεφάλαιο του Κοσόβου" είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για σαφή διευκρίνιση πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ώστε ούτε η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, ούτε οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να μην διαταραχθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα