Στην Ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην αρμόδια επιτροπή της βουλής μετά από νέα

επεισοδιακή συνεδρίαση. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, κατά την συνεδρίαση κατήγγειλε ότι Δήμαρχοι πληρώνουν συνεχώς εντάλματα, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να καταθέσουν λιγότερα χρήματα στους ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Μάρδας προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι τα διαθέσιμα διασφαλίζονται πλήρως και ότι εξαιρούνται από τη ρύθμιση τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων.

Τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος με τόκο 2,6%, τόνισε ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας που περιέγραψε τη διαδικασία επαναδιάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων

Εν τω μεταξύ, έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να ξεκαθαριστεί με νόμο πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων, καθώς και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η επιστροφή τους, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

«Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και πρόσθεσε ότι η επίκληση των δυσκολιών της χώρας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πρακτικές που υπονομεύουν τους θεσμούς.

«Γίνεται capital control στην Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός και εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν υπάρχει πλέον αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό, ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί προσεκλήθη η Περιφέρεια Αττικής.

«Η Περιφέρεια Αττικής βρήκε 350 εκατ. ρευστό και μπορεί να δώσει τόσα χρήματα όσα όλοι οι υπόλοιποι», υποστήριξε ο κ Αγοραστός και ζήτησε ισονομία για όλους τους Περιφερειάρχες.

Keywords
Τυχαία Θέματα