«Δεν μπορούν να σώσουν το ρούβλι»

Στο χείλος του πανικού βρίσκεται η Μόσχα, καθώς το ρούβλι ακολουθεί την τρελή καθοδική του πορεία. Οι ουρές μπροστά στα γραφεία πώλησης συναλλάγματος είναι όλο και πιο μεγάλες, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν να αγοράσουν ό,τι ξένο νόμισμα έχει απομείνει σε μια προσπάθεια να σώσουν τις οικονομίες τους. Από την αρχή του χρόνου, το ρούβλι έχει χάσει το 42% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ και το 49% σε σχέση με το δολάριο. Κι αυτό παρά τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, που μόνο αυτόν τον μήνα έχει δαπανήσει
ως τώρα πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η πορεία του νομίσματος μοιάζει να αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης των Ρώσων, οι αρχές αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι για την εξομάλυνσή της θα χρειαστεί καιρός. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μια νέα ζώνη, να προσανατολιστούμε στις δικές μας πηγές χρηματοδότησης και τα δικά μας προγράμματα», δήλωσε η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την εκτίμησή της, η κατρακύλα του ρουβλίου οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, και πρώτα απ' όλα στη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Αν η τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, κάτω από τα 60 δολάρια, το ΑΕΠ της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί το 2015 κατά 4% με 5%.

Χθες, ύστερα από μια έκτακτη συνεδρίασή της, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει νέα μέτρα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος και αρνήθηκε ότι εξετάζει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.

Η ρωσική οικονομία, που είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα στα τέλη του 2013, βρίσκεται εδώ και έξι μήνες αντιμέτωπη με οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να την τιμωρήσουν για την πολιτική της στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτές απέκλεισαν τις ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες από την αγορά κεφαλαίων και επιτάχυναν την πτώση των επενδύσεων και τη διαρροή κεφαλαίων που είχε ξεκινήσει πριν από την ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Νικολάεφ, διευθυντή του Ινστιτούτου στρατηγικών αναλύσεων FBK, οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορούν να σώσουν το ρούβλι, καθώς οι αιτίες της πτώσης του είναι πολλές και πολύπλοκες και τα μέτρα αποκλειστικά νομισματικού χαρακτήρα είναι εμφανώς ανεπαρκή. «Βραχυπρόθεσμα, χωρίς να σταθεροποιούν το νόμισμα, τέτοιες παρεμβάσεις προκαλούν απλώς νευρικότητα στις αγορές», σημειώνει ο Νικολάεφ. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επενδύσεων και θα συνεχίσει να οδηγεί τη ρωσική οικονομία προς την ύφεση.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, δεν υπάρχει σήμερα ικανοποιητικό σενάριο εξόδου από την κρίση. Κι αυτό, επειδή η απόφαση πρέπει να είναι πάνω απ' όλα πολιτική. «Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όλα εξαρτώνται από την Κεντρική Τράπεζα», συνεχίζει ο Νικολάεφ. «Η διεθνής κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Η τιμή του πετρελαίου θα εξακολουθήσει να μειώνεται, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αυξάνεται, η διαρροή κεφαλαίων συνεχίζεται, και η Ρωσία είναι οικονομικά και πολιτικά απομονωμένη. «Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι μια νέα οικονομική πολιτική, μια σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη», λέει ο Νικολάεφ. «Πρέπει να τερματιστεί το εμπάργκο στα τρόφιμα, να εφαρμοστεί ένα πραγματικό μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις, να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να δαπανώνται τόσα χρήματα για την άμυνα και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».

Μια τόσο δραστική αλλαγή πορείας, όμως, θα σήμαινε ότι το καθεστώς αναγνωρίζει τα λάθη του και αποφασίζει να τα διορθώσει. Και τίποτα δεν δείχνει ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος να κάνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ από Libération
Keywords
Τυχαία Θέματα