Δεν μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ - Ιράν

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με το Ιράν για να ανταλλάξουν πληροφορίες όσον αφορά την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά δεν επιδιώκουν να συνεργαστούν με τη χώρα αυτή για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης.

"Ενδιαφερόμαστε να επικοινωνήσουμε με το Ιράν. Να ξέρουν οι Ιρανοί τι σκεφτόμαστε, να ξέρουμε τι σκέφτονται αυτοί και να υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μην γίνονται λάθη", δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NBC, η οποία

μεταδόθηκε σήμερα.

Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Ιράν, ο Κέρι απάντησε αρνητικά. "Όχι. Δεν καθόμαστε να σκεφτούμε πώς θα το κάνουμε αυτό, ούτε αν θα το κάνουμε. Αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι", σημείωσε.

Όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, ο Κέρι απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι "τίποτε δεν βρίσκεται έξω από το τραπέζι" και ότι "όλες οι επιλογές" εξακολουθούν να βρίσκονται στην διάθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξετάζει ποια θα είναι η απάντηση που θα δοθεί στην προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε χθες ότι η Βαγδάτη ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα για να αντιμετωπιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο Ομπάμα δέχεται όλο και περισσότερα αιτήματα από τους Αμερικανούς βουλευτές να πείσει τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την αποτυχημένη, όπως πιστεύουν οι ίδιοι, ηγεσία του και την άρνησή του να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των σουνιτών στη χώρα του.

Ο Κέρι σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τύχη του Ιράκ, η οποία απειλείται από τους τζιχαντιστές σουνίτες, κι όχι για τον σιίτη πρωθυπουργό του, τον Μάλικι.

"Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ αφορά το Ιράκ, όχι τον Μάλικι. Τίποτε που θα αποφασίσει ο πρόεδρος να κάνει δεν θα επικεντρώνεται ειδικά στον πρωθυπουργό Μάλικι. Επικεντρώνεται στον λαό του Ιράκ", πρόσθεσε ο Κέρι στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε αργά χθες.

Η Σαουδική Αραβία απέρριψε εξάλλου σήμερα την κατηγορία που διατύπωσε εναντίον της ο Μάλικι ότι το βασίλειο υποστηρίζει τους σουνίτες μαχητές που κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τμήματα του βορείου Ιράκ.

"Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προσάπτει στο Βασίλειο ότι είναι χορηγός της τρομοκρατίας, το οποίο αποτελεί μια γελοία κατηγορία, την ώρα που η Σαουδική Αραβία είναι αυτή που ποινικοποίησε την τρομοκρατία, ιδιαίτερα το ΙΚΙΛ", δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τζέντα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάιζαλ.

Η υπό τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις σουνιτικές γειτονικές χώρες του Κόλπου ότι υποστηρίζουν τους σουνίτες μαχητές στο Ιράκ και η τρέχουσα κρίση έχει επιδεινώσει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και των χωρών αυτών.

"Νομίζω ότι η χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία και πολεμάει την τρομοκρατία και συνεχίζει να την πολεμάει είναι ... το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας", σημείωσε ο πρίγκιπας Σαούντ.

"Η συμβουλή μας προς τον Ιρακινό αξιωματούχο για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην χώρα του είναι να ακολουθήσει την πολιτική που ασκεί το Βασίλειο και να μην το κατηγορεί ότι τάσσεται με την τρομοκρατία (...) δόξα σοι ο Θεός εμείς έχουμε καθαρίσει την χώρα μας από αυτήν την επιδημία", κατέληξε σε μια προφανή αναφορά του στον Μάλικι.

Τέλος η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση ενός μικρού αριθμού ανθρώπων που εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες στο Ιράκ και επανέλαβε την πρότασή της να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει την τρομοκρατία, αν και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη.

Η μεγάλη πλειονότητα των 10.000 εργαζομένων στο Ιράκ βρίσκεται σε ασφαλείς τοποθεσίες της χώρας, αλλά ο μικρός αυτός αριθμός που θα απομακρυνθεί βρίσκεται σε μέρη στα οποία δεν υπάρχει ασφάλεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

"Θα βοηθήσουμε να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές αυτοί που εργάζονται σε κινεζικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες επικρατεί μια πιο σοβαρή κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια", πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον αριθμό αυτών που θα απομακρυνθούν.

Η PetroChina, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα, αποσύρει μέρος του προσωπικού της από την χώρα, αλλά η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της εταιρείας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράκ όσον αφορά το πετρέλαιο και οι κρατικές ενεργειακές της εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Sinopec Group και ο CNOOC Ltd, έχουν εξασφαλίσει περισσότερο από το ένα πέμπτο των ιρακινών πετρελαϊκών σχεδίων μετά την αγορά ορισμένων ιρακινών πετρελαιοπηγών σε δημοπρασίες το 2009.

Το Πεκίνο, σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανησυχεί βαθύτατα για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ και την προέλαση του ΙΚΙΛ στην χώρα.

"Η τρομοκρατία είναι μια απειλή που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και η διεθνής κοινότητα έχει κοινή ευθύνη για την καταπολέμησή της και κοινό συμφέρον για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ και θα πρέπει να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", υπογράμμισε.

"Η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του Ιράκ για την ανοικοδόμησή του και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", σημείωσε η Χούα, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Βαγδάτη έχει διατυπώσει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα για βοήθεια.

"Τώρα αν υπάρξει μια στρατιωτική επέμβαση, εμείς θα προσφέρουμε, όπως κάνουμε πάντα, οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε ανάλογα με την δική μας κατάσταση και τις αρχές που υποστηρίζουμε πάντα", κατέληξε η Χούα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Κίνα υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν έχει, τις τελευταίες δεκαετίες, αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις για άμεση επέμβαση σε κρίσεις στο εξωτερικό, αν και οι ένοπλες δυνάμεις της μετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ όπως και σε περιπολίες κατά των πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα