«Δεν έφυγα... δραπέτευσα»

Με αφορμή τα 80ά του γενέθλια αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο σκηνοθέτης, ΚώσταςΓαβράς, στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Τα Λόγια της Πόλης» καιστον Γιώργο Βουδικλάρη.

Αναφέρθηκεστη δεύτερη θητεία του ως πρόεδροςτης Ταινιοθήκης της Γαλλίας, ενώ μίλησεγια για την "απόδρασή" του από τηνΕλλάδα.

«Την πρώτη φορά πουμου ζητήθηκε να αναλάβω την ταινιοθήκηυπήρχαν μεγάλα προβλήματα, με βοήθησαννα τα λύσουμε και η γαλλική ταινιοθήκημπήκε

σε καλό δρόμο. Το μόνο που δενκαταφέραμε εκείνη την εποχή ήταν ηαλλαγή χώρου. Ήταν μικρός και δεν είχεαρκετές αίθουσες για να γίνει έναπρόγραμμα, όχι μόνο όπως το επιθυμούσαεγώ, αλλά και όλο το Δ.Σ», είπε σχετικάμε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδροςτης Ταινιοθήκης της Γαλλίας.

Το όραμα υπήρξεγια όλους, πρόσθεσε ο κ. Γαβράς, και μετάτις αλλαγές αρκετών κυβερνήσεων,αποφασίστηκε να δοθεί Σινεματέκένα καινούργιο κτίριο, υπό την προεδρίατου παραγωγού-σκηνοθέτη Κλωντ Μπερί,και με τη βοήθεια της κυβέρνησης τουΖακ Σιράκ.

Στη συνέχεια ο διάσημοςσκηνοθέτης, είπε ότι από τις 150.000 - 200.000επισκέψεις που δεχόταν κάθε χρόνο ηΣινεματέκ, έφτασε τώρα στις 400.000 -500.000. «Πέρυσι, σε μια χρονιά με έκθεσητου Τιμ Μπάρτον, φτάσαμε στις 750.000επισκέψεις περίπου» είπε χαρακτηριστικά.


«Στην Σινεματέκ,ούτε η επιτροπή, ούτε ο πρόεδροςπληρώνονται. Δουλεύουμε εθελοντικά καιείμαστε κάθε μέρα στο γραφείο» υπογράμμισεο Γαβράς.

Ο σκηνοθέτης μίλησε καιγια τα χρόνια του στη χώρα μας, από τηνοποία έφυγε στα 18 του χρόνια.

«Δεν έφυγα από τηνΕλλάδα, δραπέτευσα», είπε και συμπλήρωσεότι «εκείνη την εποχή, η Ελλάδα δενπροσέφερε τίποτα στα παιδιά πουπροέρχονταν από την δική μου τάξη,εξαιτίας πολιτικών και οικονομικώνλόγων».

Στη Γαλλία τα βρήκεόλα αυτά που χρειάζονταν οι νέοι για νασταδιοδρομήσουν. Ως φοιτητής, το κράτοςτου παρείχε δωρεάν σπουδές, εκπτώσειςστα εστιατόρια και φθηνά δωμάτια.

«Μου πρότειναν αμέσωςδουλειά και οι Γάλλοι κινηματογραφιστέςμε δέχτηκαν σαν να ήμουν Γάλλος», πρόσθεσεο σκηνοθέτης.

Οι εικόνες που κράτησεαπό τη χώρα μας είναι οι γονείς του πουέπαιζαν πολύ μεγάλο ρόλο. «Θυμάμαι ημητέρα μας, που ήταν σχεδόν αγράμματη,μας έλεγε, δείχνοντάς μας τον Παρθενώνα:"παιδάκι μου, αυτοί είμαστε". Αυτάδεν ξεχνιούνται. Στο σχολείο δεν μαςδίδαξαν τον Παρθενώνα. Αυτές οι αγάπεςπροέρχονται από την οικογένεια»,είπε.

Στις 12 Φεβρουαρίου ο διάσημοςσκηνοθέτης έκλεισε 80 χρόνια ζωής,συνεχίζοντας να γυρνάει ταινίες μεαμείωτο ρυθμό. Αυτό που τον ωθεί στηδημιουργία, είναι η ίδια η ζωή.

«Η ζωή είναι δημιουργίακαι έχω την καταπληκτική τύχη να μπορώνα δημιουργήσω πράγματα που με απασχολούνβαθιά και να διηγηθώ ιστορίες. Τελικά,αυτό είναι μια ταινία. Όσο καιρό οιάνθρωποι ακούν, βλέπουν τις ιστορίεςμου και τους ενδιαφέρουν, θα συνεχίσω.Την στιγμή που θα νιώσω ή θα με κάνουννα νιώσω ότι φτάνει, θα κάνω άλλα πράγματα.Πάντως δεν θα πάω για ψάρεμα...», είπεχαρακτηριστικά.

Οι άνθρωποι με τουςοποίους τρέφει σεβασμό και έχεισυνεργαστεί, είναι η Σιμόν Σινιορέ, οΙβ Μοντάν και οι Κρις Μαρκέρ και ΧόρχεΣεμπρούν.

Για την τελευταία τουταινία, το "Κεφάλαιο", και το μήνυμαπου θέλει να περάσει -με πλάγιο τρόπο-σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στηνΕλλάδα είπε: «Το οικονομικό πρόβλημαδεν είναι πρόβλημα του συστήματος, είναιπρόβλημα των ανθρώπων. Η σχέση με ταλεφτά και η σχέση με την εξουσία και ταλεφτά. Λεφτά και εξουσία είναι σχεδόντο ίδιο πράγμα».

Για το πως βλέπει τομέλλον, απάντησε με μία έκφραση τουΦρανσουά Μοριάκ, όταν τον ρώτησαν "πώςνιώθετε;". «Είπε "ζω μέσα σε μιαπαγωμένη έρημο". Εγώ βλέπω την ζωή,έχω εγγόνια, ζω πολύ μαζί τους, μιλάωμαζί τους και νομίζω ότι η ζωή συνεχίζεταικαι δεν είναι καθόλου έρημος. Είναιγεμάτη κόσμο. Και νομίζω ότι οι νέοιγεμίζουν τον κόσμο ακόμα περισσότερομε τις ιδέες τους και πιο πολύ τα μικράπαιδιά, γιατί μαθαίνουν από 8 - 9 χρονώννα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή.Αυτό δεν είναι έρημος, είναι γεμάτοζωή».

Keywords
Τυχαία Θέματα