«Ανάσα» από ΕΚΤ - Παράταση αγωνίας για το 1,2 δισ.

Αύξηση του ορίου πρόσβασης στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ELA αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές. Συγκεκριμένα, το όριο χρηματοδότησης αυξάνεται σε άνω των 71 δισ. ευρώ από 68,9 δισ. ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τραπεζικές πηγές εξηγούν ότι η αύξηση αυτή ήταν αναγκαία για να καλύφθουν οι αυξημένες ανάγκες των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου. Περισσότερο αισιόδοξος για την

Ελλάδα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών εμφανίστηκε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα και χωρίς... λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup με κεντρικό αίτημα την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- ΤΧΣ που έχει μεταφερθεί στον EFSF/ ESM.

«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τώρα είμαι πιο αισιόδοξος, μίλησα με τον κ. Τσίπρα χθες και μου είπε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας αρχές της επόμενης η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια θα τις εξετάσουμε προσεκτικά», είπε χαρακτηριστικά o κ. Γιούνκερ.

Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη πηγές του EFSF έθεσαν σοβαρά νομικά ζητήματα, αφήνοντας όμως ανοικτό περιθώριο για το... μέλλον. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι «το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση για το ποσό των ομολόγων που επιστράφησαν από το ΤΧΣ στο EFSF στο τέλος Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι, νομικά, δεν υπήρξε επιπλέον ποσό (overpayment) που να αποδόθηκε από το ΤΧΣ στο ΕFSF. Το EWG θα εξετάσει εν ευθέτω χρόνω το πώς θα προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα".

Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν στο Capital.gr ότι το θέμα θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες για το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα συζητήθηκε σε θετικό κλίμα και παραμένει ενεργό, αλλά αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στον EFSF/ESM με στόχο την επίλυση τεχνικών θεμάτων που διαπιστώθηκαν.

H ελληνική πλευρά επιχειρεί να βρει διέξοδο στο επιτακτικό ζήτημα απουσίας ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς σε χώρο εκτός του ΥΠΟΙΚ όπου συνήθως λαμβάνει χώρα και πιο συγκεκριμένα στο ΓΛΚ λόγω των εορτασμών για την 25η Μαρτίου που λάμβαναν χώρα στο Σύνταγμα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Κανένας λόγος να αποδεσμευτούν τα 1,2 δισ. από το EFSF

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει προσώρας λόγο να αποδεσμευτούν τα 1,2 δισ. ευρώ από το EFSF, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Σόιμπλε στο Reuters.

"Δεν βλέπουμε λόγο να τα αποδεσμεύσουμε", δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι ως ασπίδα στο πλαίσιο των τραπεζικών stress tests αλλά τελικά δεν χρειάστηκε.

Ο Γιέγκερ υπενθύμισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τον περασμένο μήνα, όταν παρέτειναν τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, να μεταφέρουν αυτό το πόσο πίσω στο EFSF στο Λουξεμβούργο όπου θα παρέμενε διαθέσιμο σε περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης κάποιας ελληνικής τράπεζας στο μέλλον.

Ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου του EFSF επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από τον EFSF να εξετάσει το αίτημα του ΤΧΣ για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ και να τον ενημερώσει. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τόμας Βίζερ, να επιληφθεί επί του θέματος αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα