«Δεν ήταν ποτέ επιλογή η επιστροφή στη δραχμή»

«Αισθάνομαι περήφανος για τη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα άνοιξε μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη και εξέφρασε την διαφωνία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην τηλεοραση του Alpha. Τόνισε ότι από

τις 12 Ιουλίου αποφάσισε την προσφυγή στις κάλπες εξηγώντας ότι εξήντλησε τα όρια της λαϊκής εντολής που είχε λάβει στις 25 Ιανουαρίου. Η απόφαση της εξόδου θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. "Δεν ζήτησα το ΟΧΙ για να μην κάνω συμφωνία, ούτε να βγάλω τη χώρα από το ευρώ" επεσήμανε ο πρωθυπουργός και προσθεσε "το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική".

«Είχαμε υπερτιμήσει τη δυναμική της πολιτικής αλλαγής. Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου, υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας «η μεγάλη διάψευση ήταν όταν ήρθε οΒαρουφάκης και μου μετέφερε την πρόταση του Σόιμπλε για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».

Πήραμε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, όχι τη συμφωνία που θέλαμε αλλά με καλύτερα μέτρα από αυτά του Γιούνκερ, τη δέσμευση για την απομείωση του χρέους, δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος τριετές. Αν συγκρίνουμε το πρώτο, δεύτερο μνημόνιο και την πρόταση Γιούνκερ η συμφωνία που φέραμε και μόνο από τα νούμερα φαίνεται η διαφορά" τόνισε.

Διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει στα Μνημόνια, "έκανα συμβιβασμό" σημείωσε τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία γιατί είναι υποχρεωμένη, αλλά θα δώσουμε μάχη για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες". Aναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ανακοίνωσε ότι "δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το παλιό σύστημα. «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως στενάχωρη εξέλιξη αλλά όχι απροσδόκητη, την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα. Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον του Γιάνη Βαρουφακη λέγοντας ότι είχε χάσει την αξιοπιστία του στους δανειστές, πίστευε ότι τελικά θα έκαναν πίσω το σενάριο της εξόδου αλλά εγώ τόνισε δεν μπορούσα να ρισκάρω το μέλλον της χώρας.

Εξήρε τη μεγάλη συνεισφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριληφθεί στις λίστες μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλάριδη. Δεσμεύτηκε τέλος για εξισορρόπηση των δύσκολων μέτρων και διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του με αυτή τη κυβέρνηση. "Μπροστά μας θα υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση, για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα μέτρα, τις αξιολογήσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα