«Δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας»

Bασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα, δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επιμένει πως, οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες,

ο πυρήνας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του μνημονιακού πλέγματος μπορεί να αποφέρει κέρδη στους εργαζομένους.

Αναφερόμενος στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, σχολιάζει ότι «δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο».

Για το ίδιο θέμα, της επιλογής του προσώπου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει επίσης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι σέβεται «απολύτως» την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το αν οδεύουμε προς ρήξη ή σε συμφωνία με τους εταίρους, και τι θα γίνει με τις "κόκκινες γραμμές¨ της κυβέρνησης, ο κ. Λαφαζάνης απαντά ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησής μας η ρήξη με τους λεγόμενους ‘εταίρους'. (...) Η κυβέρνησή μας έχει «κόκκινες» γραμμές για τις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες δεν θα κάνει πίσω. Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος. Ο τόπος μας με την ψήφο και την αγωνιστική παρουσία του λαού μας άλλαξε πορεία και δεν πρόκειται να θέσουμε υπό ερώτημα ή σε κίνδυνο το νέο προοδευτικό βηματισμό της χώρας μας».

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι πλέον σκληροπυρηνικοί στο Βερολίνο θα βάλουν μέχρι το τέλος τη σφραγίδα τους στις διαπραγματεύσεις για να τις οδηγήσουν σε ναυάγιο» λέει αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, έφθασε στην κυβέρνηση με τη βούληση, τη ψήφο και τον αγώνα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη και το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας είναι σήμερα η πιο προοδευτική και η πιο λαοπρόβλητη σε όλη την Ευρώπη. Αν φθάσαμε μέχρι εδώ με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, έτσι ακριβώς, με τη θέληση, τους συνεχείς αγώνες και την κινητοποίησή του θα πορευόμαστε πάντα και στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε τις όποιες κρίσιμες περιστάσεις και δυσκολίες» προσθέτει.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνει ότι «η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεών μας. Αντίθετα, ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές δηλώσεις και αφορούν επανεξέταση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ενώ για την πρόσφατη επίσκεψή στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει ότι «η κυβέρνησή μας στηρίζει τον TAP και την κατασκευή του νότιου διαδρόμου για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευση του TAP από τη χώρα μας, πράγμα που το θεωρούμε λογικό και δίκαιο, ιδιαίτερα για μια χώρα που δοκιμάζεται από ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας. Από κει και πέρα, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, θέλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και δεσμούς, έτσι ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας συμφέρον, την ενεργειακή μας ασφάλεια και προσιτές ενεργειακές τιμές».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα