Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ζήτησε «καλύτερο συντονισμό», αλλά και «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο». Ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης έθεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων, και την αποφυγή νέων μέτρων. Τόνισε, παράλληλα, την

ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και από του χρόνου», όπως είπε, να ξεκινήσει η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δόση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, και υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν.

Τέλος ζήτησε από τους υπουργούς να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να προσέχουν τις προσωπικές τους συμπεριφορές και να αποφεύγουν τις συνεχείς εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Το λόγο πήρε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας, τονίζοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι απλώς ιστορικός συμβιβασμός, αλλά είναι εθνική ανάγκη.

Παραλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια

Για ανταπόκριση στην επιτακτική εθνική υποχρέωση και δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, που θα εξαντλήσει την τετραετία, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την αποκατάσταση των αδικιών, την στήριξη των ευπαθών ομάδων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος αλλά και της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος το ταχύτερο δυνατό.

«Δεν μπορεί η φαυλότητα του παρελθόντος να στοιχίσει 15.000 απολύσεις, τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς «δεν μπορεί», όπως είπε, «οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο να εξισώνονται με απολύσεις». Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου υπουργού, τόνισε ότι το έργο του θα στηριχθεί περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε, «οι ασθενείς στο δημόσιο είναι οι δομές και οι διαδικασίες του και λιγότερο οι άνθρωποι».

Αιχμηρή αποχώρηση της Φωτεινής Σκοπούλη μέχρι πρότινος υφυπουργού υγείας στηριζόμενη από τη ΔΗΜΑΡ,η οποία χαρακτήρισε επώδυνη την εμπειρία της στο υπουργείο υγείας. Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι τιμά τη ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο της κ. Σκοπούλη γιατί συνέβαλε στο να πάει η χώρα μπροστά. «Παρά τη φήμη που με ακολουθεί εδώ δεν θα έχουμε πολλά λόγια», πρόσθεσε.

Εντός των ημερών θα ξεκινήσει η χορήγηση δωρεάν φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ σε 50.000 ανασφάλιστους και άνεργους, όπως δήλωσε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, από σήμερα 500.000 διαβητικοί ασθενείς θα λαμβάνουν δωρεάν τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου ενώ μειώνεται η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων από 25% στο 10% για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

Να ξαναδώσει στην Ελλάδα τη χαμένη της αίγλη, μέσα από την εμπορική ναυτιλία, έθεσε ως στόχο ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, από τον απερχόμενο υπουργό, Κωστή Μουσουρούλη. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δρομολογήθηκαν έργα λιμενικής πολιτικής, και έγιναν κινήσεις για την ανάπτυξη της ακτοπλοίας», είπε ο απερχόμενος υπουργός.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά είναι σύμβασης "μνημονιακού έργου" και "ορισμένου χρόνου"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τονίζει πως «με περίσσιο κυνισμό και θράσος, ο κύριος Σαμαράς διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι για την υλοποίηση του μνημονίου δεν θα σταματήσει πουθενά».

Keywords
Τυχαία Θέματα