Δεν υπάρχουν σημάδια ζωής από την έκρηξη

Δεν υπάρχουν σημάδια ζωής στην περιοχή της βιομηχανικής μονάδας στο χωριό Γκόρνι Λομ, τα δύο κτήρια της οποίας διαλύθηκαν, κυριολεκτικά, από ισχυρότατη έκρηξη πυρομαχικών.Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νικόλοφ ύστερα από πολύωρη παρακολούθηση με εδικό εξοπλισμό της περιοχής του εργοστάσιου επεξεργασίας πυρομαχικών και κατασκευής εκρηκτικών «Μιτζούρ», στη θέση του οποίου έχουν απομείνει δύο πελώριοι κρατήρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

12 ή 15 εργάτες και τρία διευθυντικά στελέχη ήταν μέσα στις εγκαταστάσεις χθες το απόγευμα στις 5μμ, όταν η μικρή βιομηχανική μονάδα, στους πρόποδες του Αίμου, μεταβλήθηκε αστραπιαία σε πύρινη κόλαση.

Σε νοσοκομεία της περιοχής μεταφέρθηκαν τρεις ελαφρά τραυματισμένες γυναίκες, οι οποίες χτυπήθηκαν από διάφορα αντικείμενα στην είσοδο του εργοστασίου, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το επίκεντρο της έκρηξης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τα μεσάνυχτα στο μικρό χωριό της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, οι αρμόδιοι δεν προέβησαν στη δημοσιοποίηση στοιχείων και εκτιμήσεων για τα αίτια της καταστροφής ούτε για τον ακριβή αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων.

Η έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης και τον εντοπισμό των θυμάτων αρχίζει σήμερα με εναέρια αποστολή αυτόματου αεροσκάφους τύπου "dron", όπως και ειδικών ρομπότ και άλλου αυτόματου εξοπλισμού.

Αυτό εξήγησε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Ιορντάν Μπακάλοφ, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο, καθώς το τοπίο στο χώρο της έκρηξης είναι σεληνιακό".

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Σβετλοζάρ Λάζαροφ, επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων πιθανώς θα ανακοινωθεί μετά την επιτόπια έρευνα, η οποία μπορεί να αρχίσει, το νωρίτερο, απόψε στις 10. Αυτό επιβάλει ο κανονισμός ασφάλειας, που προβλέπει την έναρξη των επιτόπιων ερευνών μετά από τουλάχιστον 24 ώρες από την τελευταία μικρότερη έκρηξη που ακολούθησε τη μεγάλη, όπως διευκρίνισε ο κ. Λάζαροφ.

Φορτίο αχρηστευμένων ναρκών, ελληνικής κατασκευής, επεξεργαζόταν το εργοστάσιο «Μιτζούρ», βάσει σχετικής συμφωνίας από το 2007, όπως ανακοίνωσαν στα ΜΜΕ Βούλγαροι αρμόδια.

Αποσυναρμολόγηση των πυρομαχικών και κατασκευή εκρηκτικών για ορυχεία, έργα οικοδομής και άλλους κλάδους ήταν το αντικείμενο της δραστηριότητας της επίμαχης μονάδας.

Η συγκεκριμένη εργοστασιακή μονάδα έχει «βεβαρημένο μητρώο» εργατικών ατυχημάτων, ύστερα από πολυάριθμα περιστατικά που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η σοβαρότερη έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων και μεγάλες υλικές ζημιές τον Φεβρουάριο του 2010.

Δεν υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος, ούτε επιβάλλεται εκκένωση του χωριού εξαιτίας της έκρηξης, τόνισαν Βούλγαροι αρμόδιοι.

Η πολύνεκρη τραγωδία λίγες μέρες πριν τις έκτακτες κοινοβουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής επηρέασε αμέσως τις πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία.

Τα κύρια πολιτικά κόμματα ήδη ακύρωσαν τις τελευταίες προεκλογικέ εκδηλώσεις τους λόγω της τραγωδίας.

Για τους συγγενείς των εργατών που έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι έτρεξαν αμέσως στο «Μιτζούρ» για να μάθουν κάτι για την τύχη των ανθρώπων τους, το πένθος ήδη έχει αρχίσει.

Ανάμεσα στους συγγενείς ήταν ο πατέρας και η νεαρή σύζυγος του διευθυντή της μονάδας Ντιμίταρ Βίτκοφ. «Ήρθαμε με την ελπίδα να συμβεί κάποιο θαύμα» είπε η νεαρή γυναίκα,κλαίγοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα