«Δεν ζητάμε πλέον τη διαγραφή χρέους»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον τη διαγραφή χρέους, δηλώνει στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, δύο τύπων, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο πρώτος τύπος ομολόγων θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα και θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. «Θα τους πω, "βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί"».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕγχΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης» και πρόσθεσε «σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα ρυθμίσει το ελληνικό ζήτημα, μια και καλή».


«Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του νωρίτερα με τον βρετανό ομόλογο του Τζορτζ Όσμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

«Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Όσμπορν κατά τη συνάντηση του με τον με τον κ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε επίσης, επαφές στο Λονδίνο, με τραπεζίτες και επενδυτές. Αύριο θα βρίσκεται στην Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα