Δέσμευση για από κοινού αγώνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αντιμετωπίζουν "από κοινού" τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Ο Ολάντ, τον οποίο υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν "τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής", να επιλύσουν "τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή", να βοηθήσουν "στην ανάπτυξη

της Αφρικής" και να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τους 21 κανονιοβολισμούς -μια σπάνια τιμή για ξένο επισκέπτη- οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες καθώς και στην επιθυμία τους να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς.

"Μπονζούρ, μόνο αυτό ξέρω να λέω στα γαλλικά", είπε γελώντας ο πρόεδρος Ομπάμα υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του και συνέχισε: "Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι τον φίλο μου, τον πρόεδρο Ολάντ", υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ "εδώ και περίπου 20 χρόνια".

"Ας κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί", κάλεσε τον Ολάντ ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας με έμφαση τις λέξεις "ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα".

"Είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε μαζί για να απαντήσουμε στην απειλή της διάδοσης των πυρηνικών και χημικών όπλων, μαζί για να επιλύσουμε τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μαζί για να βρούμε μια λύση στη Συρία, μαζί για την ανάπτυξη της Αφρικής, μαζί, πάντα μαζί, για να αγωνιστούμε κατά της κλιματικής αλλαγής", απάντησε ο Ολάντ.

Οι δύο πρόεδροι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που θα έχουν στο Οβάλ Γραφείο ενώ η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, παρουσία 300 προσκεκλημένων.

Την ίδια ώρα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ολάντ στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Γαλλίας στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ζητώντας μάλιστα να αυξηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας στην δεύτερη αυτή χώρα. "Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν θεμελιώδους σημασίας για το Μαλί και είναι πολύ, πολύ σημαντικό, στην προσπάθεια ειρήνευσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία", τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Αφρικής, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειές τους τόσο στο Μαλί όσο και στην Κεντροαφρικανική Διπλωματία", συνέχισε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μέσω του Διαδικτύου. Όπως είπε η Τόμας-Γκρίνφιλντ, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ώστε να αντιμετωπιστεί "αυτή η ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση" ενώ χαιρέτισε και τις προσπάθειες άλλων αφρικανικών χωρών που έχουν στείλει στρατεύματά τους στο Μπαγκουί.

Η Misca, η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, αριθμεί περίπου 5.400 άνδρες ενώ στη γαλλική επιχείρηση Sangaris μετέχουν 1.600 Γάλλοι στρατιώτες που ενεργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχουν εντολή να κάνουν χρήση βίας στην περίπτωση άμεσης απειλής σε βάρος των αμάχων πολιτών. "Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετες δυνάμεις, κυρίως αστυνομικές, για να βοηθήσουν στην ασφάλεια του Μπαγκουί", κατέληξε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα