Διαδήλωση Κούρδων στο Στρασβούργο

Περίπου χίλιοι Κούρδοι (5.000 σύμφωνα με τους οργανωτές), που έφτασαν από πολλές χώρες της Ευρώπης, διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο για να καταγγείλουν τη «σιωπή» του πανευρωπαϊκού οργανισμού για το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήρθαν από τη Γαλλία, το
Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν κρατώντας πολλές φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

«Ελευθερία στον Οτζαλάν», "Ένα πολιτικό καθεστώς για το Κουρδιστάν», «Φτάνει πια με την απομόνωση του Οτζαλάν», έγραφαν τα πανό. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στα κουρδικά, ενώ πολλοί ομιλητές ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν επίσης στα κουρδικά.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει να σιωπά μπροστά στην απομόνωση του Οτζαλάν στη φυλακή και μπροστά στην καταστολή που ασκείται στην Τουρκία εναντίον του κουρδικού κινήματος», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιντάν Ντογάν, του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους 15 Κούρδους που πραγματοποιούν απεργία πείνας από την 1η Μαρτίου στο Στρασβούργο. Οι απεργοί ζητούν κυρίως από το Συμβούλιο της Ευρώπης να στείλει στην Κωνσταντινούπολη εμπειρογνώμονες της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων για να εξετάσουν εκεί τις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν, ο οποίος δεν έχει δεχθεί καμιά επίσκεψη εδώ και οκτώ μήνες.

Παρόλο που το ζήτησαν ευρωβουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ αρνήθηκε να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση στην Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Ο θεσμός αυτός πρέπει να μπορεί να εργάζεται «χωρίς παρεμβάσεις ή επιρροές», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή του.

Εξάλλου ο Γιάγκλαντ, θέλοντας να «μην ενθαρρύνει άλλα πρόσωπα να ξεκινήσουν δράσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία τους και τελικά τη ζωή τους», αρνήθηκε να συναντηθεί με τους απεργούς πείνας.

    
 
Keywords
Τυχαία Θέματα