«Διαδρομές» πρόληψης και ενημέρωσης

Εβδομάδα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις διοργανώνει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στο ΑΤΕΙ Πειραιά από σήμερα 10 έως και τις 14 Μαρτίου, στο πλαίσιο της δράσης «Προγράμματα στην κοινότητα και στον δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η Μαρία Συνόδη που ανήκει στην επιστημονική ομάδα του προγράμματος, του ΟΚΑΝΑ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,
επισήμανε ότι «σε αυτές τις δράσεις απευθυνόμαστε σε 3 ομάδες ατόμων. Η πρώτη, εν προκειμένω είναι οι φοιτητές και οι νέοι, και ο σκοπός μας είναι να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε, αλλά και για να δούμε κι εμείς τις ανάγκες τους. Οι άλλες δύο ομάδες είναι οι ενεργοί χρήστες και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, εκδιδόμενες γυναίκες κλπ)».

Όλες τις ημέρες θα υπάρχουν στα κεντρικά κτίρια του Ιδρύματος, κιόσκια όπου θα διατίθεται πληροφοριακό υλικό για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και για τις σχετικές υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός.

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου (κτίριο Ά ΣΤΕΦ) θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τις εξαρτήσεις και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις στελεχών του Οργανισμού, σχετικά με το ρόλο του ατόμου, του οικογενειακού περιβάλλοντος στη χρήση ουσιών και τις κοινωνικές διαστάσεις της εξάρτησης, ενώ θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στα θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νίκη Βουδούρη, Συντονίστρια Ιατρικών Υπηρεσιών της PRAKSIS, η συμμετοχή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στο τετραήμερο εκδηλώσεων στα ΑΤΕΙ Πειραιά, έρχεται σαν συμπληρωματική δράση στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία και σαν συνέχεια των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας που υλοποιεί η ΜΚΟ.

«Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, η PRAKSIS με την Κινητή Μονάδα Εξέτασης και Ενημέρωσης, θα ενημερώνει για τον Ιό HIV και θα κάνει δωρεάν και ανώνυμα το γρήγορο τεστ για τον HIV που γίνεται με στοματικό υγρό και έχει αποτέλεσμα σε 20΄, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση» είπε η κ. Βουδούρη και υπογράμμισε πως «η ενημέρωση σε σχέση με τους τρόπους μετάδοσης και την θεραπεία του Ιού HIV, καθώς και η συχνή εξέταση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο του ιού όσο και του στίγματος, με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα τα οροθετικά άτομα».

Οι δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης φοιτητών για τις εξαρτήσεις «Διαδρομές Πρόληψης: Ενημέρωση για τις Εξαρτήσεις» θα συνεχιστούν και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εντάσσονται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο: «Προγράμματα στην κοινότητα και στον δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» που υλοποιεί ο ΟΚΑΝΑ.

Όπως υπογράμμισε η κ. Συνόδη, «αυτή η δράση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013. Έχουμε κάνει ήδη 3 ανάλογες δράσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ στόχος μας είναι να συνεχίσουμε. Μάλιστα με την Σχολή Καλών Τεχνών ετοιμάζουμε και μια ευρύτερη συνεργασία», ενώ ανέφερε πως αντίστοιχες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ΑΤΕΙ Αθηνών και σε άλλα ιδρύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα