Διάψευση για φυλακή της CIA στο Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία γραφεία που ανήκαν σε μια κυβερνητική υπηρεσία χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική CIA για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία.

"Πρόκειται για καθαρές εικασίες", είπε η Σιμόνα Καπ-Αλμπ, η εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Εμπιστευτικών Πληροφοριών (ORNISS), στα γραφεία της οποίας υποτίθεται ότι γινόταν η ανάκριση των υπόπτων.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του καναλιού ARD, υποστηρίζουν ότι κάτω από το

κτίριο της ORNISS, στα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, υπήρχε μια φυλακή της CIA η οποία έκλεισε το 2006. Δημοσιογράφοι του ARD, της εφημερίδας S?ddeutsche Zeitung και του αμερικανικού πρακτορείου AP υποστηρίζουν ότι έχουν επισκεφθεί το χώρο.

Η ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στη Ρουμανία έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν, όπως σε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2007, όμως η κυβέρνηση της χώρας αρνείται ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με τις μυστικές φυλακές της Λιθουανίας και της Πολωνίας, που βρίσκονταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, το ρουμανικό κέντρο, που άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2003, βρισκόταν σε ένα προάστιο. Λέγεται ότι μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν στη φυλακή ήταν και ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος διεκδικεί την "πατρότητα" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αφού φέρεται να είχε προτείνει την ενέργεια αυτή στον Οσάμα μπιν Λάντεν από το 1999. Ο Μοχάμεντ συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και κρατείται στο Γκουαντάναμο από το 2006. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, είχε υποστεί βασανιστήρια σε μια μυστική φυλακή της Πολωνίας.

Στην εκπομπή "Πανόραμα" του ARD, που αναμένεται να μεταδοθεί απόψε, ένας υπεύθυνος της ORNISS, ο Άντριαν Καμαράσαν, διαψεύδει την ύπαρξη της φυλακής. Σύμφωνα ωστόσο με το κανάλι, ο Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, που είχε συλληφθεί το 2002 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κρατήθηκε επίσης στο Βουκουρέστι. Ο αλ-Νασίρι φέρεται ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole το 200 0 στην Υεμένη και εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου Limburg το 2002.

Keywords
Τυχαία Θέματα