Διαψεύδουν τα περί επιπλέον δανεισμού

Στον "αέρα" βρίσκεται η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ καθώς οι επικεφαλής της τρόικας, που ολοκλήρωσαν τον τεχνικό έλεγχο των στοιχείων, διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του μνημονίου και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό πιστοποιείται και από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τετράμηνο, όπου τα τακτικά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 1,9 δισ. ευρώ.

Το νέο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, το οποίο ωστόσο θα περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις,
θα τεθεί επί τάπητος στις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Εν τω μεταξύ, πρόωρη χαρακτήρισαν κάθε συζήτηση για επιπλέον δανεισμό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, μετά την τριμερή συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ζητούν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg, η κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και η οικονομία να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin, τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου ενδέχεται να ανακοινωθεί η πρόθεση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για χορήγηση νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, σε μια συζήτηση που θα επικεντρωθεί συνολικότερα στην κρίση που μαστίζει και τις υπόλοιπες χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία κα).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να παραστεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις, τόσον στην Ελλάδα όσον και στις χώρες της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας την Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι σε μία υποθετική κατάσταση, όπου η Ελλάδα θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα υφίσταντο ένα μεγάλο "κούρεμα" οι κάτοχοι ομολόγων και χρεωγράφων του ελληνικού δημοσίου.

Μία αναδριάρθρωση του ελληνικού χρέους, έστω και κατά 30%, τόνισε ο Ολι Ρεν, θα προκαλούσε μεγάλη μείωση των διαθέσιμων τραπεζικών κεφαλαίων, εξαέρωση των εγγυήσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες και το κυριότερο, θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ.Ρεν παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ζεί ακόμη πέρα από τις δυνατότητες και γι' αυτό, όπως είπε, χρειάζεται να εξασφαλίσει μία δημοσιονομική τάξη και ένα πρωτογενές πλεόνασμα του δημοσίου χρέους.

Εξάλλου, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ επανέλαβε την αντίθεση του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα της οικονομ
Keywords
Τυχαία Θέματα