Διεθνείς διαστάσεις στην υπόθεση του ναυαγίου

Διεθνές επεισόδιο με επίκεντρο τις πρακτικές της χώρας μας απέναντι στους παράνομους μετανάστες έχει δημιουργηθεί με αφορμή το δράμα που παίχθηκε στο Φαρμακονήσι την περασμένη Δευτέρα.

Διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ, εταίροι της ΕΕ και ο ευρωπαϊκός Τύπος ζητούν από την Αθήνα
να κάνει ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, καθώς όπως αναφέρουν δεν γίνεται αστυνομικοί να διερευνούν αστυνομικούς και λιμενικοί λιμενικούς.

Τελικά διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από το Ναυτοδικείο Πειραιά, που αναμένεται να καταθέσει σύντομα το πόρισμά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ διερωτήθηκε «Ούτε ένα συγγνώμη για την αποτυχημένη διάσωση στο Φαρμακονήσι;» ενώ ανέφερε πως «δε νοείται επιχείρηση διάσωσης χωρίς σωσίβια».

Την ίδια ώρα η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, άφησε αιχμές για τη χώρα μας λέγοντας ότι «έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης», αν και παραδέχθηκε ότι «έχουμε υποχρέωση όλοι στην ΕΕ να βοηθήσουμε» συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου».

Εκτός από τις Βρυξέλλες και η Γερμανία «αδειάζει» την Αθήνα για τη φημολογούμενη πρακτική της «άτυπης επαναπροώθησης», με το κόμμα Die Linke να καταθέτει στη γερμανική Βουλή ερώτηση, που βασίζεται σε έρευνα της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για «συστηματικές άτυπες επαναπροωθήσεις» προσφύγων στην Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν κάνει άμεση κριτική στην Ελλάδα, αν και εμμέσως το Βερολίνο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Στην απάντηση του υφυπουργού εσωτερικών Όλε Σμιτ, αναφέρεται ότι η Γερμανία παραιτείται ως τις 12 Ιανουαρίου 2015 από το δικαίωμα της να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν έρθει από τη συγκεκριμένη χώρα.

Στο μεταξύ κόντρες έχουν ξεκινήσει και στο εσωτερικό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει παράπονα στον πρωθυπουργό, για τους χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έντονα δυσαρεστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός το θέμα με το Φαρμακονήσι και παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό και τους χειρισμούς του.

Παράλληλα φωτιές άναψε και η επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, που κοινοποιείται στους Ζοσέ Μπαρόζο και Μάρτιν Σούλτς, και με την οποία ζητά επείγουσα σύγκληση Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «συκοφαντεί την πατρίδα του, αποσκοπώντας στην κατάργηση της FRONTEX και την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών, όπως προβλέπει και το πρόγραμμα των περιθωριακών κομμάτων που τον στηρίζουν».

Τέλος αντιφατικές φαίνεται πως είναι οι μαρτυρίες των μεταναστών από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, καθώς εκτός από τις καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά των λιμενικών, υπάρχουν και διασωθέντες που υποστηρίζουν, ότι οι λιμενικοί κυριολεκτικά τους έσωσαν από βέβαιο πνιγμό, ενώ τους περιέθαλψαν και τους βοήθησαν.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα