Διεθνείς επικρίσεις για την τραγωδία

Εκ διαμέτρου αντίθετες παραμένουν οι εκδοχές λιμενικού και μεταναστών για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η οποία βάζει στο στόχαστρο διεθνούς κριτικής την Ελλάδα. Οι επιζώντες μετανάστες που διαμένουν σε ξενώνα του Δήμου Αθηναίων, καταγγέλλουν ότι το λιμενικό τους επαναπροωθούσε στα τουρκικά παράλια και δεν αντέδρασε όταν ανατράπηκε το σκάφος τους παρά τις εκκλήσεις, ακόμη και παιδιών, για βοήθεια. Οι μετανάστες ζητούν να ανασυρθούν οι σοροί των δικών τους προκειμένου να τους θάψουν ενώ τους παρέχεται ψυχολογική και νομική στήριξη
από μεταναστευτικές οργανώσεις οι οποίες αύριο διοργανώνουν στις 12.00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. «Δύο λέξεις περίμενα να ακούσω από την επίσημη πολιτεία, λυπάμαι και συγγνώμη» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Κατηγορηματικά διέψευσε τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων αλλά και το ότι έριξαν ανθρώπους στη θάλασσα ο εκπρόσωπος τύπου του αρχηγείου του λιμενικού σώματος αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

Στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρχει πολιτική προστασίας των συνόρων αλλά όχι άτυπες ή τυπικές επαναπροωθήσεις. Χαρακτήρισε βιαστικές τις δηλώσεις όσων προέβησαν σε καταγγελίες, πριν διερευνηθεί το περιστατικό.

Πλήρη κάλυψη στο Λιμενικό, ζητώντας «να μην πέφτει λάσπη» στους άνδρες του Σώματος, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα