Aρμόζει δίκαιη τιμωρία στη ΧΑ

Για την ανάγκη δημιουργίας παρατηρητηρίου ενόψει της προγραμματισμένης δίκης της Χρυσής Αυγής, στις 20 Απριλίου, μίλησε στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και τις Ελ. Ορφανίδου και Ελ. Κουμάντου ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ελληνική δικαιοσύνη χρεώνεται μια χρόνια αδράνεια σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης
εγκληματικών ενεργειών που διεπράχθησαν συντεταγμένα από μέλη της οργάνωσης αυτής πολύ πριν το 2008 που το κατηγορητήριο κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση. Επομένως δε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δηλαδή, εγώ δε λέω a priori ξεκινάω με τη θέση ότι έχουμε πρόβλημα μεροληψίας είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά, λέω όμως ότι σ' ένα πολίτευμα όπου η Χρυσή Αυγή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 λειτουργούσε υπό την ανοχή έως και τη συγκατάβαση του κράτους, το να παρακολουθήσουμε τη δίκη έχει μια διπλή σημασία. Η πρώτη σημασία είναι ότι κοιτάμε ότι αυτή η δίκη θα γίνει έτσι όπως πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις δικονομικές εγγυήσεις του συντάγματος και το δεύτερο είναι ότι κοιτάμε πως πρέπει να γίνει διότι δε φταίμε εμείς που οι εισαγγελείς και οι δικαστές τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα. Άρα ως κοινωνία έχουμε λόγο να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Αυτή είναι και η λειτουργία του παρατηρητηρίου.

Για μένα το ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και όταν λέω τη δουλειά της δεν εννοώ ούτε δρακόντειες ούτε παραδειγματικές τιμωρίες, λέω τιμωρίες ανάλογες με το μέγεθος της ηθικής απαξίας των εγκληματικών ενεργειών. Είμαι υπέρ των δίκαιων τιμωριών και νομίζω ότι αρμόζει μια δίκαιη τιμωρία στους εχθρούς του πολιτεύματος και αρμόζει μια δίκαιη τιμωρία στους εχθρούς του πολιτεύματος που εγκλημάτησαν, άσκησαν βία, χτυπώντας και σκοτώνοντας.

Για το λόγο ότι περιμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποδείξει να κάνει έμπρακτα τη κριτική της για τα χρόνια αδράνειας της έχει και σημασία και ο ευρύτερος κοινωνικοιδεολογικός και πολιτικός συσχετισμός που θα υπάρχει στο διάβα της διάρκειας της δίκης. Κακά τα ψέμματα οι δικαστές στην Ελλάδα και όχι μόνο, περιμένουν και ένα νεύμα, από τη κοινωνία από τη πολιτική εξουσία από την εκτελεστική εξουσία όχι υπό την μορφή μιας εμπλοκής και μιας παραβίασης της δικαιοσύνης αλλά με την μορφή ενός σήματος ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την απειλή του πολιτεύματος και τον ναζισμό και νομίζω ότι από αυτό περιμένουμε περισσότερα από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Έχει σημασία να ακούσουμε από βουλευτές, από υπουργούς, από πολιτειακούς παράγοντες, ότι το πολίτευμα αμύνεται».
Keywords
Τυχαία Θέματα