Δημοσκόπηση: «Μας θέλουν εκτός ευρώ»

Δημοσκόπηση με αντικείμενο το ευρώ και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ifop, εστιάζοντας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό τεσσάρων μεγάλων Ευρωπαϊκών εφημερίδων, της γερμανικής Bild, της γαλλικής Le Journal du Dimanche, της ιταλικής Corriere della Sera

και της ισπανικής DOWN και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 25 Ιουνίου.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι πληθυσμιακά και οικονομικά οι τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις της νομισματικής ένωσης, καθώς, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για το 2011, αντιστοιχούν στο 76,38% του αθροιστικού πληθυσμού και το 76,66% του συνολικού ΑΕΠ των 17 κρατών του κοινού νομίσματος.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, στην οποία συμμετείχαν 4.000 άνθρωποι, είναι μάλλον αποκαρδιωτικό για την Αθήνα, καθώς το 78% των συμμετεχόντων γερμανών, το 65% των ιταλών, το 51% των ισπανών και το 49% των ιταλών δήλωσε πως επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πεποίθηση μεγάλου αριθμού ερωτηθέντων ότι η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανειστεί στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών διασώσεων. Αναλυτικά, το 85% των γάλλων, το 84% των γερμανών, το 72% των ισπανών και το 65% των ιταλών εξέφρασε την άποψη ότι τα κεφάλαια που έχουν δανεισθεί στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστραφούν.

Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο και τους εντεινόμενους φόβους για τη βιωσιμότητα του ισπανικού και του ιταλικού δημόσιου χρέους, η συντριπτική πλειοψηφία και στις τέσσερις κινητήριες δυνάμεις της ΟΝΕ εμφανίζεται υπέρ της παραμονής στο κοινό νόμισμα.

Συγκεκριμένα, μονάχα το 39% των γερμανών, το 26% των γάλλων, το 25% των ισπανών και το 28% των ιταλών εξέφρασε προτίμηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ερωτήθηκε για τη δημοσκόπηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Bild, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν την τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Η δημοσκόπηση δείχνει δύο πράγματα: [Ότι] μία συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί το ευρώ και δεύτερον πόση πολλή εμπιστοσύνη έχει χάσει η Ελλάδα ανάμεσα στους Ευρωπαίους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα