«Δυσκίνητο» ΝΑΤΟ ειδικά στις ανάγκες του «υβριδικού πολέμου»

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χθες στην Αττάλεια. Διαπιστώθηκε η αδυναμία του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί επαρκώς στις σύγχρονες μορφές απειλών, ειδικά στις ανάγκες του «υβριδικού πολέμου».

Συμφώνησαν, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να συνεργαστούν στενότερα, για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου», της εμπλοκής στρατευμάτων αγνώστου ταυτότητας, της επικοινωνιακής

προπαγάνδας, ειδικά της διαδικτυακής και της οικονομικής πίεσης, που η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία σχετικά τα σχέδια για μια επιχείρηση της ΕΕ με σκοπό την καταστροφή πλοίων που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη, επειδή η αθρόα ροή μεταναστών θεωρείται μείζονα απειλή για την Ασφάλεια, αλλά και για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ε.Ε., γι' αυτό εντάσσεται στις μορφές του υβριδικού πολέμου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφώνησαν με την Μογκερίνι «να εντείνουν την συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στην καταπολέμηση του υβριδικού πολέμου». «Θα διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσουμε είναι συμπληρωματικές ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ταχύτατα και αποτελεσματικά στην περίπτωση μιας υβριδικής απειλής ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξετάζουν πως θα απαντήσουν σε μια επιχείρηση αντίστοιχη με αυτή στην Κριμαία, σε μια σύμμαχο χώρα της Βαλτικής, όπως η Εσθονία ή η Λετονία, που έχει μεγάλες εθνοτικές ρωσικές μειονότητες και δεν αποκλείονται ρωσικές επιχειρήσεις στην Βαλτική όπως στην Κριμαία. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ανησυχούν, για την εσκεμμένη παραπληροφόρηση που συντονίζει το Κρεμλίνο σχετικά με το ρόλο της Μόσχας και τους στόχους της, η οποία έχει απήχηση στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη.

«Υβριδικός πόλεμος»

«Είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι ο «υβριδικός πόλεμος» είναι ένα δημιούργημα του 21ου αιώνα, στον οποίο η τεχνολογία πλέον προσφέρει μία εναλλακτική λύση και μάλιστα ενίσχυση στην τυφλή χρήση στρατιωτικής βίας. Με βάση την επιτυχή ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας με τακτικές υβριδικού πολέμου, είναι λογικό να ρωτήσουμε εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα κράτη της Βαλτικής. Θεωρήστε την Εσθονία ως έναν υποψήφιο στόχο για την Μόσχα. Υποθέστε ότι η Εσθονία έχει γίνει αντικείμενο προσπαθειών ανατροπής από τον γιγαντιαίο γείτονά της στα ανατολικά. Η ρωσική προπαγάνδα κατηγορεί την κυβέρνηση της Εσθονίας ότι καταπιέζει τις ρωσόφωνες μειονότητες νομιμοποιώντας μία εισβολή με το δικαίωμα της προστασίας τους. Ρώσοι στρατιώτες με πολιτικά ρέουν κατά μήκος των συνόρων. Το κέντρο τηλεπικοινωνιών του Ταλίν είναι ο πρώτος στόχος. Ελέγξτε τις τηλεπικοινωνίες και ελέγξτε την χώρα. Αυτό όλο μπορεί να ονομαστεί υβριδικός πόλεμος». (απόσπασμα από ομιλία του Ειδικού Αναλυτή σε θέματα Ασφάλειας Harlan Ullman)

Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον υβριδικό πόλεμο: Το κλείσιμο της ροής πετρελαίου ή φυσικού αερίου είναι καλύτερος τρόπος επιβολής της επιθυμίας κάποιου. Ομοίως, ο αποκλεισμός από τις χρηματαγορές και από την ικανότητα μεταφοράς χρήματος μπορεί να είναι οικονομικά εξίσου καταστροφικός με την ρίψη βομβών και την εκτόξευση πυραύλων κατά της υποδομής ενός κράτους.

Επειδή ο κόσμος και οι άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, από τα smartphones («έξυπνα κινητά») μέχρι την παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να κάνουν πραγματική ζημιά μέσω της παρεμβολής ή διακοπής. Ο ιός Stuxnet που σακάτεψε τις ιρανικές συσκευές φυγοκέντρισης είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας και των κρατών της Βαλτικής, η επίθεση της Βόρειας Κορέας στην Sony, και η κινέζικη ηλεκτρονική διείσδυση σε επιχειρήσεις για την απόκτηση εμπορικών μυστικών, ομοίως επιδεικνύουν υβριδικές τακτικές.

Παράδειγμα υβριδικών επιχειρήσεων το Ισλαμικό κράτος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εξουδετέρωση επαναστατικών κινημάτων όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο χρησιμοποιεί την διαστρέβλωση του Ισλάμ για να νομιμοποιήσει και να δικαιολογήσει πολιτικούς σκοπούς και στόχους, μέσω επικοινωνιακής προπαγάνδας, δηλαδή επιχειρήσεων υβριδικού πολέμου, η κατανόηση ότι αυτά τα μέσα συνιστούν έναν πολλαπλασιαστή δύναμης και ισχύος, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, πολεμικό ναυτικό και αεροπορικές δυνάμεις, όπως αυτές που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα