Δυσκολότερες μέρες για τους Κυπρίους

Οι Ελληνοκύπριοι εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση στο νησί θα είναι ακόμη πιο ζοφερή τους επόμενους 12 μήνες, όπως δείχνουν οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας (για τον Μάιο), που επεξεργάστηκε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η προσδοκία των Ελληνοκυπρίων ως προς την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το προσεχές 12μηνο καθίσταται τον Μάιο ακόμη πιο αρνητική, φτάνοντας στο -49 σε σύγκριση με -44 τον Απρίλη.

Σύμφωνα με τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας, η αβεβαιότητα και η οικονομική

ρευστότητα οδηγεί τους Κύπριους να είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους, μολονότι παρατηρείται ανεπαίσθητη βελτίωση. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ως προς την καταλληλότητα της χρονικής στιγμής για μεγάλες δαπάνες ο Μάιος βελτιώθηκε στο -61 από το -70 τον Απρίλη. Βελτιώθηκε επίσης η εκτίμηση για μεγάλες αγορές στο επόμενο 12μηνο από -80 τον Απρίλη στο -75 τον Μάιο.

Βελτίωση, επίσης, σημειώνει και ο δείκτης που αφορά την πιθανότητα αποταμίευσης τους επόμενους μήνες, αφού από το -65 τον Απρίλη υποχώρησε στο -61. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση τον Μάιο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 8,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Η βελτίωση προέρχεται κυρίως από τις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη ζήτηση, τις πωλήσεις και την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο και από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και σε μικρότερο βαθμό, των νοικοκυριών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Αν και οι εκτιμήσεις επιχειρήσεων και των καταναλωτών ήταν λιγότερο αρνητικές συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, εντούτοις οι αξιολογήσεις τους για τις πλείστες πτυχές παραμένουν σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ΔΟΣ να καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός που προδιαγράφει τη χειροτέρευση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας Επενδύσεων στη μεταποίηση για το 2013 καταγράφουν την απροθυμία και ενδεχομένως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για ανάληψη επενδύσεων, λόγω αβεβαιότητας αλλά και δυσμενών πιστωτικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωση στις επενδύσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα