ΕΕ: Κινητοποίηση εναντίον του Έμπολα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπληρώσουν «τον χρόνο που έχει χαθεί» στη μάχη εναντίον του Έμπολα, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κατά την οποία συμφωνήθηκε η εκταμίευση νέων κεφαλαίων και η προώθηση ενός σχεδίου που έχει καταρτίσει η Γαλλία προκειμένου να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με στόχο την απομάκρυνση πληθυσμών για υγειονομικούς λόγους.

Η ΕΕ «πρέπει να προχωρήσει ως προς αυτό σε μια πολύ ισχυρή δέσμευση» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης

που θα οργανώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επισήμανε η επίτροπος αρμόδια για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου.

Η ίδια κάλεσε τα Κράτη μέλη να «υπολογίσουν» έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις συνεισφορές τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εκταμιεύουν οι Βρυξέλλες.

Η κινητοποίηση των κρατών μελών της Ένωσης είναι ακόμα πιο επιτακτικά απαραίτητη καθώς η διεθνής κοινότητα στην αρχή «έχασε πολύτιμο χρόνο» όσον αφορά την καταπολέμηση της επιδημίας, εκτίμησε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα κυρίως της Γαλλίας, πάνω από 10 χώρες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν κεφάλαια και μέσα, ενώ η Γερμανία ανέφερε ότι είναι διατεθειμένη να νοσηλεύσει ασθενείς.

«Αυτό σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή για την καταπολέμηση του Έμπολα» δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν, σύμφωνα με την οποία το Παρίσι βρίσκεται μαζί με το Λονδίνο «στην πρώτη γραμμή» της μάχης εναντίον της επιδημίας.

«Ωστόσο χρειάζεται ένα πλαίσιο, χρειάζονται δομές» υπογράμμισε η ίδια, που παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την στήριξη της πρότασης της Γαλλίας να υπάρξει ένας μηχανισμός για τις απομακρύνσεις του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων για λόγους υγείας.

Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να «ξεκινήσει άμεσα τις προετοιμασίες» για τον συντονισμό ως προς αυτό.

«Εάν θέλουμε να στείλουμε ιατρικό προσωπικό και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο, θα πρέπει να τους εγγυηθούμε ότι θα μπορέσουμε να τους επαναπατρίσουμε» είπε ο επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ.

«Πρέπει να απομονώσουμε την ασθένεια, όχι όμως τις χώρες» υπογράμμισε ο ίδιος αντιδρώντας στην απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να αναστείλουν τις πτήσεις προς τις πληγείσες χώρες, κυρίως προς τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα