Εύσημα ΔΝΤ στη Ρουμανία

Σε σωστή κατεύθυνση κινείται η νομισματική πολιτική που ασκεί η Εθνική (Κεντρική) Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR) δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Βουκουρέστι, 'Ερικ ντε Φράιερ.

Ο ίδιος τόνισε πως τον περασμένο Νοέμβριο ανησυχούσε για το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών των τροφίμων και της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος (λέι).

Ωστόσο, πρόσθεσε, η φυσιολογική "αντίδραση" της Κεντρικής Τράπεζας

να ενισχύσει την αγορά με τις κατάλληλες δόσεις ρευστότητας απέτρεψε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Ο κ. Φράιερ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται, ιδίως, όταν καταγράφουν ανοδική τάση.

Αναφερόμενος στα "κακά" δάνεια (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), ο κ. Φράιερ σημείωσε ότι αυτά ζημιώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

"Όταν η οικονομία ανακάμψει, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, θα αυξηθεί η ζήτηση για τη χορήγηση δανείων και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ''χτίσουν'' ένα καλύτερο και πιο δυνατό χαρτοφυλάκιο δανείων, καθώς θα μειώνεται το μερίδιο των ''κακών'' δανείων" είπε ο κ. Φράιερ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα