«Έφυγε» ο λυράρης Σπύρος Σηφογιωργάκης

Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη στη μουσική παράδοση του νησιού.

Τα γλέντια σε κάθε περιοχή της Κρήτης που επισκεπτόταν κρατούσαν μέχρι το πρωί και έμεναν αξέχαστα για το «κελάδημα» της λύρας του και τη μελωδική φωνή του, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει πάνω από 45 μικρούς και δέκα μεγάλους δίσκους.

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης
γνωστότερος και ως «Φάρος της κρητικής μουσικής» γεννήθηκε από πολυμελή αγροτική οικογένεια το 1930 στο χωριό Αγαλιανός της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και σε ηλικία 17 χρονών απόκτησε την πρώτη του λύρα ως αμοιβή από εργασία στο αλώνισμα.

«Λύρα ήθελα και προσπαθούσα να μάθω από μικρός, αλλά δύσκολες οι συνθήκες βλέπεις κι ήταν αυτή μου η επιθυμία κάτι σαν όνειρο» είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στο κρητικό περιοδικό «Στιγμές».

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται στα πρώτα του βήματα και στη συνέχεια στην πραγματοποίηση του ονείρου του λέγοντας: «το 1948, σε ηλικία 18 ετών, γνώρισα τον Αλέκο τον Καραβίτη, έναν μεγάλο καλλιτέχνη της λύρας για εκείνη την εποχή ο οποίος όμως έμενε στην Αθήνα. Μου πρότεινε να πάω μαζί του στην πρωτεύουσα και μου υποσχέθηκε ότι θα με κάνει ξεφτέρι στη λύρα. Πήγα, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τόσο δύσκολες που αναγκάστηκα να πέσω με τα μούτρα στη δουλειά και ν' αφήσω, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τ' όνειρο στην άκρη. Όταν αργότερα προσθέτει, κατέβηκα στην πατρίδα, μπήκα για ένα χρόνο στη δούλεψη ενός χωριανού μου μόνο και μόνο για να μου πάρει μια λύρα. Εν τω μεταξύ, ήρθε ο καιρός να πάω φαντάρος κι είχα τη μεγάλη τύχη να υπηρετήσω στις Μοίρες όπου, και με μεγάλη ευγνωμοσύνη το λέω, οι Μοιριανοί εκείνης της εποχής, πολύ μερακλήδες άνθρωποι, με το μεράκι τους και την ηθική τους υποστήριξη με έκαναν λυράρη. Όταν απολύθηκα από το στρατό, αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη λύρα και με τίποτα άλλο...».

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης την πρώτη του γνωριμία με την τεχνολογική υποδομή της μουσικής την αποκτά με την εκπομπή του Σίμωνα Καρρά, στο Ρ/Σ Αθηνών και στον Ρ/Σ Ενόπλων Δυνάμεων κατά το 17μηνο της στρατιωτικής του θητείας, στο κέντρο διαβιβάσεων Χαϊδαρίου.

Στη συνέχεια, το 1955 τελειώνοντας τη στρατιωτική θητεία του έχει ήδη δημιουργήσει τη φήμη του καλού λυράρη, που αρχίζει να απλώνεται σ' ολόκληρη την Κρήτη αρχικά και εκτός του νησιού στη συνέχεια. Αργότερα, βγαίνει και εκτός Ελλάδος με πρώτο του σταθμό, παρέα με τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, το 1ο φεστιβάλ νέων στο Ελσίνκι, συνοδεύοντας χορευτικό κρητικό συγκρότημα, που απέσπασαν το 1ο βραβείο.

Ακολουθεί περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη και ταξίδι στην Αμερική, όπου ηχογραφείται ο πρώτος δίσκος, «Ο Φάρος» και εκεί γνωρίζεται με τον πρόεδρο Τρούμαν, απ' τον οποίο παραλαμβάνει τιμητικό βραβείο. Ακολουθούν και άλλες δισκογραφικές επιτυχίες όπως: «Δεν έχω άλλα Δάκρυα», «Το γράμμα», «Ο άτυχος», «Η κολασμένη σου ψυχή», «Το τραγούδι της μάνας», «Στη Γερμανία μακριά», «Έχεις δικαίωμα να κλαις» κ.ά.

Είχε συνεργασθεί κατά καιρούς με παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών και μουσικά κομμάτια του πρωταγωνιστούσαν σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως στη «Νεράιδα και το Παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το «Ευτυχώς χωρίς δουλεία» με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι στους Βώρους της Μεσαράς Ηρακλείου, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά του και τη γυναίκα του, ενώ η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση σε ολόκληρη την Κρήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα