Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ενέκρινε επί της αρχής τη χορήγηση δανείου διάρκειας τριών ετών προς την Ελλάδα και αποφασίστηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική πλευρά για την κατάρτιση μνημονίου.

Νωρίτερα, το πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο ελληνικό πακέτο βοήθειας έδωσαν η Γερμανική και η Αυστριακή Βουλή.

Την έγκρισή της έδωσε και η κυβέρνηση της Λιθουανίας. Την Δευτέρα εν τω μεταξύ αναμένεται το πρώτο μέρος της εκταμίευσης από την χρηματοδότηση - γέφυρα προς την Ελλάδα,ύψους 7,6 δισ ευρώ που ενέκρινε νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSM, με μέγιστο χρόνο ωρίμανσης τους τρεις μήνες.

Θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις και θα επιτρέψει στην Ελλάδα την αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τον υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το επόμενο ημίωρο αναμένεται η ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν όλα τα βήματα που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισεμπλουμ μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, «αυτή η συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία για να επανέλθει η ελληνική οικονομία εντός προγράμματος».

Με σημερινή ανακοίνωσή του το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισε "την επιτυχή ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών οι οποίες σχετίζονται με την απόφαση να χορηγηθεί επί της αρχής μια τριετής χρηματοδοτική στήριξη του ΕΜΣ στην Ελλάδα", και ειδικά "τα πρόσφατα γρήγορα βήματα που έκανε η Βουλή των Ελλήνων ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

Keywords
Τυχαία Θέματα