Εγκρίθηκε η μουσειογραφική μελέτη του ΜΕΛΤ

Το Νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) απέκτησε και μουσειογραφική μελέτη, η οποία πήρε χτες το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Μουσείων. Η μελέτη, που ικανοποίησε τα μέλη του Συμβουλίου, χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, αλλά και σημαντικό εποπτικό υλικό, που θα εμπλουτίζει με τον καλύτερο τρόπο τα εκθέματα.

Η πλούσια συλλογή του ΜΕΛΤ, που καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960, θα φιλοξενηθεί στα 18 σπιτάκια της περίφημης Αυλής των Θαυμάτων, όπως ονομάζεται η παλιά αθηναϊκή γειτονιά μεταξύ των οδών Αδριανού, 'Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου στην
Πλάκα. Η πολιτιστική διαδρομή, ωστόσο, θα ξεκινά από το Τζαμί Τσισδαράκη, όπου θα εκτίθενται αντικείμενα, επιγραφές και εισαγωγικά στοιχεία για την ιστορία του μνημείου, το ΜΕΛΤ φυσικά και για τους «θησαυρούς» της συλλογής του.

Οι ενότητες και υποενότητες της έκθεσης, η οποία θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και κεντρική ιδέα τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ταυτότητα του Έλληνα, θα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν μέσα από μια «φρέσκια» ματιά. Συμπληρωματικά αυτής θα λειτουργούν τα οπτικοακουστικά μέσα, τα ψηφιακά εκθέματα, οι διαδραστικοί χάρτες, καθώς και οι ασυνήθιστες παρουσιάσεις, όπως το έκθεμα «αποδόμησης» της παραδοσιακής ενδυμασίας, κατά το οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από το άνοιγμα διάφανων επάλληλων φύλλων να γνωρίζει όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς.

Με ήπιες επεμβάσεις στα κτίρια, τα οποία θα διατηρήσουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιδιαβαίνουν στους χώρους με άνεση και διάθεση επιστροφής, καθώς οι παρουσιάσεις σε κάθε σπιτάκι θα έχουν τον χαρακτήρα της αυτοτέλειας. Η μουσειολογική μελέτη του νέου μουσείου είχε πάρει τον Δεκέμβριο του 2012 τη θετική γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου.

Επίσης, το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε την πρώτη φάση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, που θα κατασκευαστεί στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στη Χαλέπα και θα φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα από όλες τις περιόδους κατοίκησης του νομού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα