Ειδική Εισφορά και στην Κύπρο

Η κυβέρνηση της Κύπρου εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει ένα ειδικό τέλος στις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal σήμερα.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν την Δευτέρα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την χορήγηση διεθνούς δανεισμού στην Κύπρο ως τα τέλη του Μαρτίου, αλλά το πώς θα χρηματοδοτηθεί το δάνειο δεν είναι ακόμα σαφές.

Η Κύπρος είχε ζητήσει δανειακή συνδρομή από την τρόικα τον Ιούνιο του 2012, αλλά δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια νέα, συντηρητική κυβέρνηση αναδείχθηκε στην εξουσία τον περασμένο μήνα και οι διαπραγματεύσεις εντάθηκαν.

«Η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε μια σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα εισέφερε έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» στα κρατικά ταμεία. Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ένα χρονικό πλαίσιο που ταυτίζεται με την προσδοκώμενη διάρκεια του υπό διαπραγμάτευση διεθνούς δανεισμού.

«Δεν πρόκειται για ‘κούρεμα' και δεν πρόκειται για κρυφή φορολόγηση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και -αντίθετα με έναν φόρο- θα μπορούσε να έχει ισχύ και για τους μη-Κύπριους πολίτες» που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της νήσου, είπε.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε την Πέμπτη να επιτύχει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ανάγκες των οποίων υπολογίζονται σε 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό που θέλει να δανειστεί η κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους, ενδέχεται να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.

Εξάλλου ο κ. Δημητριάδης επέκρινε εκ νέου την πρόταση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην ‘διάσωση' του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε ότι η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και πόρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ότι εξετάζεται η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα