Εκδήλωση στη μνήμη του Raoul Wallenberg

Η μνήμη του σουηδού διπλωμάτη Raoul Wallenberg, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε, διέσωσε δεκάδες χιλιάδες Ουγγροεβραίους από τους ναζί τιμήθηκε απόψε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ουγγαρίας, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα
του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Raoul Wallenberg γεννήθηκε το 1912 και στα μέσα του 1944 ανέλαβε ανθρωπιστική δράση, υπό τις διαταγές της τότε ηγεσίας της Σουηδίας και σε συνεργασία με ανθρωπιστικά ιδρύματα στην Ουγγαρία, όπου από τον Ιανουάριο είχαν αρχίσει οι μεταγωγές θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ο σουηδός διπλωμάτης κατάφερε όχι μόνο να παράσχει βοήθεια και ανακούφιση, αλλά κυριολεκτικά να σώσει από βέβαιο θάνατο εβραίους της Βουδαπέστης, που έπαιρναν έναν δρόμο χωρίς επιστροφή για τα ναζιστικά κρεματόρια, διανέμοντας τους σουηδικά διαβατήρια.

Ο Wallenberg έγινε με τη δράση του αυτή σύμβολο ελπίδας και σωτηρίας για χιλιάδες εβραίους της Ουγγαρίας. Η τελευταία φορά που κάποιοι τον είδαν ήταν με τη λήξη του πολέμου, το 1945, με μια συνοδεία σοβιετικών αξιωματικών και στρατιωτών. Η τύχη του παραμένει αδιευκρίνιστη, έκτοτε, μέχρι και σήμερα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν για τον Raoul Wallenberg η πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, Eszter Sandorfi, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ και ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Håkan Malmqvist. Τη συζήτηση συντόνισε ο επίτιμος πρόξενος της Ουγγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Τακάς.

«Τραγωδία για όλο το Ουγγρικό έθνος» χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα των εβραίων της χώρας της, η πρέσβης της Ουγγαρίας, Ε. Sandorfi, τονίζοντας την προσφορά του Σουηδού διπλωμάτη και επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας, μέσα στην κρίση, υπάρχει ανάγκη από το συμβολισμό που εξέπεμψαν οι πράξεις Wallenberg και η δράση του ενάντια στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

«Δεν είχα άλλη επιλογή». Με αυτή την φράση του ίδιου του Wallenberg ξεκίνησε την ομιλία του ο πρέσβης της Σουηδίας, αναφερόμενος στη μνήμη του, εξηγώντας ότι η δράση του υπαγορεύτηκε από την ανθρωπιστική του συνείδηση. «Είδε την «πρόκληση» μπροστά του, να δώσει ελπίδα, να σώσει ζωές και αποδέχτηκε πρόθυμα την αποστολή του» τόνισε ο κ. Malmqvist. Γνώριζε, όπως έλεγε και ο ίδιος, ότι «δε θα μπορούσε να γυρίσει στη Στοκχόλμη, εάν δεν πετύχαινε τον σκοπό του... «Τον θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από αυτόν» πρόσθεσε ο κ. Malmqvist.

«Παράδειγμα αλτρουισμού στη πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας» χαρακτήρισε τον Wallenberg ο πρόεδρος της ΙΣΚΘ και του ΚΙΣ Δαβίδ Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας ότι παρότι καταγόμενος από καλή οικογένεια της Σουηδίας και ενώ μπορούσε να είχε αποφύγει την αποστολή του, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόταση του βασιλιά της Σουηδίας, Γουσταύου και προσπάθησε να σώσει εβραίους της Ουγγαρίας, από τους ναζί, χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο, «ακόμη και αντισυμβατικής και παράνομης», θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη

Keywords
Τυχαία Θέματα