Έκκληση για αποφυγή ανθρωπιστικής καταστροφής

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, ώστε "να αποφευχθεί ή ύστατη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας", δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων,

την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα που έχει ήδη σκοτώσει 4.555 ανθρώπους επί 9.216 καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε επτά χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση.

Oxfam καλεί τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να παρακινήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα" στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση τη οργάνωσης, την ώρα που ένα πλοίο-νοσοκομείο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πλέει προς τη Σιέρα Λεόνε.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχέδιο βοήθειας προς της Σιέρα Λεόνε που καταρτίσθηκε από το Λονδίνο και προβλέπει την αποστολή συνολικά 750 στρατιωτικών στην πρώην βρετανική αποικία ως συνδρομή για την διαμόρφωση κέντρων νοσηλείας.

"Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία, για περισσότερους γιατρούς και πόρους ώστε να αποφευχθεί η ύστατη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Oxfam, η οποία επισημαίνει ότι δεν ζητεί στρατιωτική επέμβαση παρά σε πολύ "σπάνιες περιπτώσεις".

"Το επίπεδο και ο επείγων χαρακτήρας των αναγκών είναι άνευ προηγουμένου...Μόνο μία παγκόσμιου χαρακτήρα συντονισμένη απάντηση θα επιτρέψει την ανάσχεση της εξάπλωσης" του ιού, λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης Μαρκ Γκόρλντρινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυηνε από την πλευρά του επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας τους "να συμφωνήσουν επί σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του Εμπολα", σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επισημαίνοντας την ανάγκη "ταχείας αντίδρασης", ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητεί τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και προτείνει "την ενίσχυση του συντονισμού για τον έλεγχο των σημείων εισόδου" στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα