ΕΚΤ: Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν οι αγορές, αλλά και οι Κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Είναι ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση των τελευταίων ετών στην Ευρωζώνη, με προσδοκίες ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και θα έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που έφεραν αντίστοιχες αποφάσεις της αμερικανικής και βρετανικής κεντρικής τράπεζας για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως

του ενός, ίσως και παραπάνω, τρισεκατομμυρίου για τα επόμενα δύο χρόνια.Ντάισελμπλουμ: Να συνεχίσει η ΕΚΤ να ασκεί πολιτική «διευκόλυνσης»

Η Ελλάδα περιμένει επίσης με αγωνία έχοντας ήδη τις τεσσερις συστημικές της τράπεζες να καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό, δηλαδή τον ELA, και με ερώτημα αν και κατά πόσο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Ντράγκι, με τις εκκρεμότητες που έχει για να διαπραγματευτεί το νέο της πρόγραμμα.

Για όλα τα σενάρια ετοιμάζεται η ΕΕ μετά τις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλε. Όπως αναφέρει οι Βρυξέλλες θέλουν να παραμείνει η χώρα στην οικογένεια του ευρώ και δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εκείνο που προβληματίζει πολιτικούς και οικονομολόγους είναι το αίτημα για διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους.

Η καγκελάριος Μέρκελ εμπιστεύεται τους Έλληνες και τους θεωρεί ικανούς να ορθοποδήσουν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ και τη Γερμανία.

Θα συνεχιστούν οι αναλήψεις στις καταθέσεις και τα δάνεια για πολύ καιρό ακόμα θα δίνονται με το σταγονόμετρο, λένε οι Έλληνες καταθέτες, σύμφωνα με exit poll που διενήργησε έξω από τράπεζες η Morgan Stanley με δείγμα σε 822 πελάτες τραπεζών στην Ελλάδα. Ξεπερνούν το 50% όσοι δηλώνουν πως δεν θα ακουμπήσουν τις καταθέσεις τους, όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 44%, σκέφτεται το ενδεχόμενο μεγάλων αναλήψεων. Πολύ δύσκολα θα αυξηθούν στο επόμενο τρίμηνο οι χορηγήσεις δανείων απαντούν οι περισσότεροι. Μάλιστα μόλις ένας στους πέντε δηλώνει πως θα κάνει αίτηση δανείου.

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης που μίλησε το πρωί στο 1ο ναυτιλιακό φόρουμ της Ναυτεμπορικής, και απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα διεκδικήσουν την τελευταία δόση των 7,2 δις, πριν ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση, προειδοποίησε ότι είναι λάθος να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι, λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα