Έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή των Βλάχων

Στιγμές από τη ζωή των Βλάχων, στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της εποχής, περιλαμβάνει έκθεση που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, στα Τρίκαλα.

Η έκθεση έχει ως τίτλο, "Από τη Ζωή των Βλάχων στα 1900". Πρόκειται για έκθεση φωτογραφιών εποχής, την οποία οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), με τη συνδιοργάνωση της Φιλεκπαιδευτικής
Αδελφότητας Τζούρτζιας Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.) και των Συλλόγων Βλάχων Νομού Τρικάλων. Η έκθεση ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα "Εγνατία".

Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται σ' έναν κύκλο εκδηλώσεων, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις μακραίωνες ιστορικές καταβολές των Βλάχων, αναδεικνύοντας με λόγο και εικόνα, μια πολύπλευρη προσφορά, σε όλα τα πεδία.

Στόχος της έκθεσης, όπως τονίζει στον πρόλογο της σχετικής έκδοσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Εγνατία", Μετσοβίτης Ιωάννης Αβέρωφ, "είναι να παρουσιάσουμε, μέσα από φωτογραφικό υλικό, τη δυναμική των πολλαπλών βλάχικων ταυτοτήτων".

Η θεώρηση, προβολή και ανάδειξη τη βλάχικης πολιτιστικής κληρονομιάς ως συστατικό στοιχείο του τόπου μας, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, είναι ο κοινός τόπος του Ιδρύματος και της ΠΟΠΣΒ.

Γι' αυτό κι η Ομοσπονδία έσπευσε να "αγκαλιάσει" τη σοβαρή αυτή προσπάθεια και να την παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, δημιούργημα κι αυτό της βλάχικης οικογένειας Κλιάφα απ' το Κόρνου (Κρανιά).

"Θα μπορούσαμε, κατ' αναγωγή και τηρουμένων των αναλογιών, να δούμε στην πορεία αυτής της οικογένειας της πόλης των Τρικάλων, χιλιάδες άλλες ασπροποταμίτικες οικογένειες στον μακρύ ρου του παρελθόντος και τις μεταβολές της ταυτότητάς τους καθώς και τις σταθερές της", σημειώνει ακόμα ο κ. Μαγειρίας.

Σ' αυτές συγκαταλέγονται- διευκρινίζει- η βαθιά σύνδεση με τον τόπο και τους ανθρώπους του. "Αυτή, οφείλω να πω, είναι η αίσθηση που αποκομίζει κανείς συναντώντας τους Βλάχους των Τρικάλων. Ανήσυχους και δημιουργικούς, διότι είναι ανοιχτοί ερευνητικά στο καινούργιο και ριζωμένοι γερά στα δικά μας. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μ' αυτές τις προϋποθέσεις, η παρουσίαση της έκθεσης στα Τρίκαλα, πόλη με σημαντικό αστικό βλάχικο πληθυσμό από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι και σήμερα, δεν είναι μόνο αυτονόητη. Είναι υποχρέωσή μας", καταλήγει ο ίδιος.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε ενότητες γεωγραφικές και θεματικές. Παρουσιάζονται τα μητροπολιτικά Βλαχοχώρια στην οροσειρά της Πίνδου, οι μητροπολιτικές εγκαταστάσεις στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια, ομοιομορφία, στερεότυπες εικόνες. Διακρίνουμε εκτός από τις δύο στερεότυπα γνωστές βασικές ομάδες των ημινομάδων Βλάχων και των νομάδων Φαρσιαριωτών, τις κοινότητες των εδραίων Βλαχικών πληθυσμών του Ζαγοριού, τις εμπορικές και βιοτεχνικές κοινότητες της Πίνδου και της δ
Keywords
Τυχαία Θέματα