Έκθεση Νύφες στο Μουσείο Μπενάκη

Καλεσμένη μας σήμερα η Ιωάννα Παπαντωνίου, λαογράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Ένα μεγάλο εύρος γαμήλιων ενδυμάτων από τις συλλογές του ιδρύματος, φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Για την έκθεση Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα, λοιπόν ο λόγος ...
Ξεκινώντας από τις παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές του 19ου αιώνα, πολύχρωμες και
πολυποίκιλες σε τοπικές παραλλαγές, και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα που κυριάρχησε κατά τον 20ό αιώνα, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα και, μέσω αυτής, την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού. Παράλληλα, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη των ενδυματολογικών κωδίκων που καθορίζουν τη χρήση του νυφικού στην Ελλάδα, αλλά και των εθίμων και των τελετουργιών που το συνοδεύουν.
Από την πολυχρωμία των τοπικών νυφικών ενδυμασιών, στις αρχές του 20ού αιώνα αρχίζει σταδιακά η κυριαρχία του λευκού, αρχικά με τη μορφή ενός πέπλου που φοριέται πάνω από τον παραδοσιακό πολυποίκιλτο κεφαλόδεσμο. Προσθήκη η οποία αποτελεί έναν απόηχο του λευκού νυφικού που καθιερώνεται στην Ευρώπη κατά τη βικτωριανή εποχή. Σταδιακά, το λευκό θα εκτοπίσει τα άλλα χρώματα (αν και από αυτόν τον κανόνα δεν θα λείψουν κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις) και το νυφικό θα συμβαδίζει πια με τις τάσεις της μόδας.
Καθώς τα περίπου 80 νυφικά που παρουσιάζονται αποτελούν κατά κύριο λόγο δωρεές ενδυμασιών που κάποτε, σε κάποιους γάμους, φορέθηκαν, αποτελούν και μια ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν, οι οποίες «αναφέρονται με το πατρικό τους όνομα κι όχι με του συζύγου τους». Αποτυπώνουν τις προσωπικές ενδυματολογικές τους επιλογές φωτίζοντας την προσωπικότητά τους, καθώς και τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες της εποχής τους. Τα νεότερα ενδύματα αποτελούν δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων, αλλά και διεθνών ονομάτων.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 6 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο, έδρα του ΠΛΙ, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Φουγάρο". Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου το Ίδρυμα θα συμμετάσχει στην έκθεση Στα ίχνη της μεγαλοπρέπειας στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα