Έλεγχοι για μεγαλοοφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία.

Μεγαλοοφειλέτες με ρευστότητα

Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής
υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα το οποίο να βοηθά πραγματικά, ουσιαστικά, όσους αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, καλύπτοντας το 99,7% των οφειλετών. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι΄αυτούς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον ηθικό κίνδυνο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα ότι «από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν αλλά μέχρι σήμερα αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται ρεαλιστικά ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2018, ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ποσό το οποίο εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

ΦΠΑ στην εστίαση

Αναφερόμενος στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, εκτιμάται ότι προκάλεσε απώλεια εσόδων περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτή η απώλεια είχε ήδη ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, πάντοτε, αναγνωρίζονταν από την ελληνική κυβέρνηση μια μικρή απώλεια εσόδων, η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 209 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Η τρόικα εκτιμούσε απώλεια εσόδων περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς θεωρούσαμε ότι αυτή η απώλεια θα αντισταθμίζονταν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη συγκράτηση των τιμών, την αύξηση του τζίρου και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον κλάδο. Με βάση τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και του συνδέσμου των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται ενώ η απώλεια εσόδων ήταν τελικά χαμηλότερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε και την θετική παρενέργεια της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Έσοδα εννεαμήνου

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ενδεικτικά πως, με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2014, τα έσοδα από ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, την κατηγορία δηλαδή που καταγράφονται και τα έσοδα από το ΦΠΑ στην εστίαση, υπερέβησαν κατά 145 εκατομμύρια τους στόχους, παρά τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται με την παρούσα διάταξη τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και για το 2015.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

«Η ικανοποιητική έως σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για στοχευμένες θετικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που δεν είχαν περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, όπως είναι η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του συστήματος ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η καταβολή κοινωνικού μερίσματος, η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δικαστών» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «όσο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα