Ελληνικά προϊόντα

Με τους κλάδους που γνωρίζουν άνθηση μέσω διαδικτύου αλλά και τα προϊόντα με ελληνική ταυτότητα, ασχολείται το τελευταίο μέρος της έρευνας που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.



Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου ενώ συμμετείχε και η Λουκία Σανιδά.

Ένας κλάδος που ανθούσε τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ήταν η κλωστοϋφαντουργία. Τώρα υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα.

Μεγάλη άνθηση συναντά μετά το κίνημα της πατάτας

και η διαδικτυακή δραστηριοποίηση για διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή μέσω Ίντερνετ.

Παράδειγμα, το Κρητικό Περιβόλι που διαθέτει φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, κρασιά, αρτοποιήματα και γλυκά που παράγονται αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη. Μπορείτε εύκολα να το βρείτε στο facebook.

Διακρίσεις και μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό έχει το ελληνικό αυγοτάραχο Τρικαλινός για το οποίο μίλησε στον Αθήνα 984 ο ίδιος ο κύριος Ζαφείρης Τρικαλινός.

Ένα είδος που μπορεί να καλυφθεί από την παραγωγή της Ελλάδας και μάλιστα εξάγεται είναι το κρασί. Η Ελλάδα παράγει 3 με 5 εκ. λίτρα ετησίως και καταναλώνει 3 εκ. λίτρα. Πέρυσι εξήγαγε κρασί αξίας 55 εκ. ευρώ.

Μάλιστα ο οινοποιητικός συνεταιρισμός και μονάδα παραγωγής κρασιού Βαένι Νάουσας προχώρησε σε μεγάλη συμφωνία με την Κίνα για την παραγωγή ετικέτας μόνο για την κινεζική αγορά. Ο VAENI - Νάουσα παράγει 2,5 - 3 εκατοµµύρια φιάλες ετησίως. Σήµερα τα κρασιά VAENI - Νάουσα εξάγονται εκτός από την Κίνα σε 26 χώρες, όπως σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, ∆ανία, Γκάνα, Σουηδία, Αυστρία, Γερµανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδά, Κύπρο κ.ά. Το 60% του τζίρου του συνεταιρισµού εξάγεται, ενώ το 2012 εκτιµάται ότι αυτό το ποσοστό θα αγγίξει το 80%. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI Γιώργος Φουντούλης μίλησε στον Αθήνα 984.
Ωστόσο, εισάγουμε κιόλας κρασί. Εισαγωγές αξίας 12 εκ ευρώ. Ενώ ιδιαίτερη προτίμηση οι Έλληνες δείχνουν στο ουίσκι που είναι και εισαγόμενο. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ποτών σε ποσοστό περίπου 42%.

Εξαγωγές κάνει και η ποτοποιία «Αμοργός» που παρασκευάζει από το 2003, το Αμόργιον ρακόμελο. Η ιδέα προέκυψε από το βραστάρι για τον πονόλαιμο, που φτιάχνεται με ρακή, ζάχαρη και μέλι. Έπειτα, άρχισαν να παρασκευάζουν και το μαστιχάτο, το λεμοντέλο, το πορτομέλο, το οινόμελο και άλλα προιόντα. Ο ιδιοκτήτης της ποτοποιίας Αντώνης Βεκρής  μίλησε για τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής μπύρας με το Μύθο να παρουσιάζει αύξηση 14,1% στις πωλήσεις του το 2011. Ελληνικές μπύρες με διακρίσεις, ανάπτυξη και συνήθως με μικρές παραγωγές: Άλφα, Πειραϊκή, Φιξ, Βεργίνα από τη Βόρεια Ελλάδα, η αργίτικη Ζέος, η μεσσηνιακή Νέδα, η Septem από την Εύβοια, η Magnus Magister από τη Ρόδο και η IONIAN της κερκυραϊκής μικροζυθοποιίας.

Από την Κέρκυρα όμως ξεχωρίζει και το αναψυκτικό τζιτζιμπύρα. Ο μόνος που κάνει Τσιτσιμπίρες είναι ο Γιώργος Χειμαριός, μια οικογενειακή επιχείρηση
Keywords
Τυχαία Θέματα