Ελληνικός «Λόγος» στην Αυστραλία

To 2014 αναμένεται να είναι η χρονιά που το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Λόγος» θα αναδείξει το πιο σημαντικό του έργο. Όπως είναι γνωστό, ο «Λόγος» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012, μετά από οικονομική ενίσχυση που δέχτηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για τέσσερα χρόνια, ύψους 600.000 δολαρίων.

Καμία άλλη κυβέρνηση, εκτός της ελληνικής, δεν επένδυσε τέτοια ποσά για τα Ελληνικά, στα χρονικά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Πρόκειται για αναγνώριση της σοβαρής εργασίας που γίνεται στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders εδώ

και είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Ανάμεσα στις διοργανώσεις του είναι την τελευταία πενταετία και το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο, που διεξάξεται κάθε δύο χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Flinders και έχουν παρουσιαστεί πάνω από 1.200 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων περίπου 500 δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό τόμο που δημοσιεύει ο ΛΟΓΟΣ. Όλες αυτές οι εργασίες είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο σε χιλιάδες αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που άνοιξε ο «Λόγος» είναι δημιουργία πλήρων προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού on line (e-learning) για τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε κάθε φοιτητή από όπου και να βρίσκεται στην Αυστραλία ή και διεθνώς, να σπουδάσει Ελληνικά. Είναι το μόνο πραγματικά διαδραστικό on line πρόγραμμα στην Αυστραλία και θέτει τα Ελληνικά στην πρωτοπορία διδασκαλίας γλωσσών στην Αυστραλία. Το πρόγραμμα αυτό αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και άλλους κύκλους.

Με τον τρόπο αυτό και ενώ σε όλο τον κόσμο προγράμματα της Ελληνικής καταρρέουν, ο «Λόγος» είναι σε θέση, όχι μόνο να διατηρήσει το πρόγραμμά του, αλλά και να εγκαινιάσει δύο άλλα πανεπιστημιακά προγράμματα: στο Πανεπιστήμιο Darwin και στο Πανεπιστήμιο Griffith του Κουίνσλαντ.

Στον δρόμο αυτό για τα σχολεία, ο «Λόγος» θα συμπορευθεί χέρι-χέρι με το πρόγραμμα Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΜΕ (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών) του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο, ως γνωστόν, αναπτύσσει on line υλικό για τα σχολεία της Διασποράς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα