Ελβετία: Ενημέρωση Βενιζέλου για το δημοψήφισμα

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα (Simonetta Sommaruga) ενημέρωσε σήμερα, με δική της πρωτοβουλία, τηλεφωνικά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα στην χώρα της και την αλλαγή που επέφερε στο ελβετικό ομοσπονδιακό Σύνταγμα.

Η Ελβετίδα υπουργός ενημέρωσε τον κ.Βενιζέλο για το πλαίσιο μέσα στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί το ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, επιδιώκοντας να διατηρηθούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ και επισήμανε ότι η νέα συνταγματική ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ευχαρίστησε την Ελβετίδα Υπουργό για την ενημέρωση, διαβεβαιώνοντάς της ότι θα μεταφέρει τις απόψεις της στο Συμβούλιο.

Της επεσήμανε, όμως, τα όσα ήδη είχαν συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Τρίτης και ότι η έννοια της ενιαίας αγοράς βασίζεται σε τέσσερις αδιαίρετες ελευθερίες, μία από τις οποίες είναι η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων, καθώς και ότι δεν μπορεί η ΕΕ να αποδεχτεί τη διάσπαση των θεμελιωδών ελευθεριών, πάνω στις οποίες οικοδομείται η ενιαία αγορά.

Ο αντιπρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι οι εσωτερικές συνταγματικές αλλαγές δεν συνιστούννομικά κρίσιμη πράξη στο πεδίο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που διέπει τις σχέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας με την ΕΕ και ότι, σε καμία περίπτωση, η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κρατών - μελών σε σχέση με τα 27 παλιά κράτη-μέλη και την Κροατία ως νέο κράτος - μέλος, σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών τους.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε την πρόσφατη επίσκεψη της ομοσπονδιακήςυπουργού Οικονομικών της Ελβετίας στην Αθήνα και τη συζήτηση που είχε οίδιος με το σημερινό Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη και υπενθύμισε ότι υπάρχει πάντα ανοιχτή πρόσκληση επίσκεψης στην Αθήνα για συζήτηση σε διμερές επίπεδο, συζήτηση η οποία, σίγουρα, θα επηρεάσεικαι τον βαθμό ενημέρωσης του Συμβουλίου της ΕΕ γύρω από τις εξελίξεις, υπό το φως της αρχικής δήλωσης της ελληνικής Προεδρίας για το ελβετικό δημοψήφισμα και της δήλωσης, την οποία έκανε ο ίδιος, εκ μέρους του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τοΣυμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα