Εμείς, οι Ιταλοί και ο Τρινκιέρι

Του Διονύση Δελλή

Τα ίχνη τους στο υψηλότερο επίπεδο χάθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας (2004). Από τότε μέχρι χθες η -δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης- εθνική ομάδα μπάσκετ της Ιταλίας έμοιαζε να υπάρχει μόνο στις... αναμνήσεις των θαυμαστών της πορτοκαλί. Ας συνέχισαν να βγαίνουν παικταράδες από μια χώρα που το ποδόσφαιρο είναι τα πάντα και το μπάσκετ... τίποτε. Ας γέμισε το NBA

από δικούς τους παίκτες που έκαναν και μεγάλα συμβόλαια και σημαντικές καριέρες. Μέχρι χθες η Σκούντρα ήταν... κομμάτι της ιστορίας.

Μέχρι που ξεκίνησε ο τέταρτος όμιλος του Ευρωμπάσκετ στο Κόπερ της Σλοβενίας. Μιας πόλης που απέχει μόλις 16 χλμ από την Τεργέστη. Πόλης που οι Ιταλοί χθες την... κατέλαβαν στο εναρκτήριο τζάμπολ για την αναμέτρηση με την Ρωσία. Και για την πρώτη νίκη. Το πρώτο «δίποντο» που τους επαναφέρει για τα καλά στην... κουβέντα. Δεν είναι εκεί ο Γκαλινάρι (Νάγκετς), δεν είναι εκεί ο Μπαρνιάνι (Νικς). Είναι όμως ο Μάρκο Μπελινέλι -των Σπερς πλέον-. Και το μόνιμο sold out από τους «Τιφόζι» που σίγουρα δημιουργούν προϋποθέσεις.

Συμπτωματικά η εθνική μας (που αναμενόμενα απλά... ξεμούδιασε κόντρα στη Σουηδία) έχει στον πάγκο της Ιταλό. Τον Αντρέα Τρινκιέρι που όπως φαίνεται θα έχει τους συμπατριώτες του σαν βασικό αντίπαλο σε αυτή την πρώτη φάση των ομίλων. Αρκεί να γίνουν απόψε τα «προβλεπόμενα». Να κάνει η επίσημη αγαπημένη το «2 στα 2» απέναντι στην άναρχη Ρωσία. Και λίγο νωρίτερα οι Ιταλοί παίζοντας... εντός έδρας να ρίξουν την χαριστική βολή στην Τουρκία (που χθες ΚΑΤΑΦΕΡΕ να χάσει από τους Φινλανδούς).

Αν όλα κυλήσουν με βάση τη λογική (που συνήθως έτσι γίνεται στο μπάσκετ) τότε από το δεύτερο κι όλας βράδυ, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στον όμιλο. Εμείς και οι Ιταλοί για την πρωτιά και ίσως και για το απόλυτο σε νίκες (που μεταφέρονται στον δεύτερο γύρο). Εμείς και η Σκουάντρα στο προγραμματισμένο ραντεβού της Κυριακής (4η αγωνιστική). Πραγματικά πέρασαν πάρα πολλά χρόνια που ένα τέτοιο ματς θα μπορούσε να κρύβει υποψία... ντέρμπι. Ή έστω σημαντικό βαθμολογικό κίνητρο. Ήρθε η ώρα όμως όπως φαίνεται...

Βήμα-βήμα όμως για την εθνική μας. Απόψε περιμένει η Ρωσία. Και έχει μεγάλη σημασία να μην της επιτρέψουμε να ξαναμπεί στο... κόλπο και κατ επέκταση να κάνει τον όμιλο «κουβάρια». «Θέλουμε να κάνουμε το παρκέ πιο μικρό» ξεκαθάρισε ο Τρινκιέρι με θέα σε αυτό το 40άλεπτο. Εννοώντας φυσικά την πρόθεση της Ελλάδας να σταματήσει τον «άναρχο ρυθμό» της Αρκούδας. Να παίξει με το ρολόι, να επιβάλει χαμηλό τέμπο. Να πάει σε μεγάλες επιθέσεις με υπομονή. Η νίκη απόψε στέλνει... μακριά έναν παραδοσιακό αντίπαλο. Και δημιουργεί προϋποθέσεις για την σύγκρουση με έναν άλλο που σχεδόν τον... είχαμε ξεχάσει!

Keywords
Τυχαία Θέματα