«Εμβόλιο» πολιτισμού

Στην υποβαθμισμένη περιοχή γύρω από τις πλατείες Βάθη και Ομονοίας θα επικεντρωθεί ένα καινούργιο Φεστιβάλ, το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013», από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια ιδέα την οποία έρχεται να υλοποιήσει το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, στο κτίριο της Φίνος Φιλμ στον Άγιο Παύλο, στα θέατρα Άλμα, Αργώ και Αγγέλων Βήμα, στο Εθνικό Ωδείο, στον πεζόδρομο της Μαιζώνος (έναν από τους πιο «δύσκολους» της πόλης που συγκεντρώνει έντονα στοιχεία

παραβατικότητας) αλλά και μια σειρά ακόμα χώρους (ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, σχολές κ.ά.).

Ένα φεστιβάλ µε επίκεντρο το θέατρο στο κέντρο της Αθήνας όπου οι περισσότεροι δρόµοι έχουν γαλλικά ονόµατα: Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β. Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου. Εκεί, όπου συναντώνται, εδώ και χρόνια, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισµός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των µεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

To 1ο Μικρό Παρίσι αφιερώνεται στον Αλμπέρ Καμί για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, street events και άλλα παραστατικά δρώµενα, εικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις φωτογραφίας καθώς και µια σειρά από διαλέξεις µε θέµα τον Καμί, τον ιµπρεσιονισµό και τις πολιτιστικές συγγένειες «Αθηνών και Παρισίων».

«Μετά την ολοκλήρωσή του θα επιστρέφουμε εκεί με δράσεις μία φορά το μήνα», δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης, επικεφαλής του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και πρόσθεσε: «Εκεί όπου υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός, λόγω της φτώχειας και της μετανάστευσης σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια Κοινωνική Ακαδημία Τεχνών». Όπως είπε, μέσα στους στόχους είναι να ζωντανέψουμε «την περιοχή ανάμεσα στο Εθνικό Ωδείο και το Εθνικό Θέατρο η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μια καλλιτεχνική ιστορία που δεν περνάει απαρατήρητη αν και η περιοχή διανύει τη χειρότερη περίοδό της, με τα ναρκωτικά να έχουν την έδρα τους εκεί. Εκεί γεννήθηκαν τα καλιαρντά -διάλεκτος που δανείζεται πολλές γαλλικές λέξεις- ενώ η περιοχή ήταν υποψήφια κάποτε για να χτιστούν τα ανάκτορα. Ο Καβάφης ζούσε στη Βάθης. Αργότερα το κτήριο της Φίνος Φιλμς που βρίσκεται εκεί, στάθηκε αφορμή για να κατοικηθεί η περιοχή από καλλιτέχνες. Στην ευρύτερη περιοχή, οι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα όπως Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου, Σονιέρου, Μάγερ».

Παράλληλα, υποσχέθηκε μια «αγνώριστη» περιοχή κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ: «Σε μια συζήτηση που είχα με το διοικητή του τμήματος Ομονοίας, στον οποίο εξέφρασα τον προβληματισμό μου, μού υποσχέθηκε ότι θα χτυπήσουν τη βία και θα παρέχουν ασφάλεια και ότι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι να αστυνομεύουν τις δράσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η κουλτούρα μαλακώνει».

Ακόμη, ο κ. Στρόφαλης δήλωσε πως «όπως η σάμπα κινητοποίησε τους Βραζιλιάνους να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη εκδήλωση, την οποία περιμένουν κάθε χρόνο, έτσι κι εμείς θα δουλέψουμε για να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους και τους θαμώνες της περιοχής να συμμετάσχουν και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, την οποία ελπίζουμε να αγκαλιάσουν θεσμικοί φορείς και κινήσεις πολιτών, όπως συνέβη και με τη δράση μας στην Πατησίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα