Εν αναμονή ανακοινώσεων, κινητοποιήσεις

Αρχίζει η έξοδος από το δημόσιο, με αποχωρήσεις υπαλλήλων κάθε μήνα. Στη λίστα προς διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Η προθεσμία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα και τα υπουργεία έστειλαν ως και την τελευταία στιγμή τις λίστες τους στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ανακοινώνει με τη σειρά του σήμερα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ενταχθούν οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. Οι τρεις μεγάλες δεξαμενές είναι τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας, από τα οποία προκύπτουν περισσότεροι από 6.000 υπάλληλοι, ανάμεσά τους νοσηλευτές, διοικητικοί νοσοκομείων και πανεπιστημίων και δημοτικοί

αστυνομικοί, ενώ η πρώτη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τα ονόματα των 2.122 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων.

Εξαίρεση δεν πήραν τελικά οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών, εν αντιθέσει με τους 25 εργαζόμενους στη Σιβιτανίδειο Σχολή, ενώ στη λίστα βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης.


Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος οι καθηγητές αυτοί θα απορροφηθούν ως εξής:
Το 60% θα καλύψει τα κενά στον τομέα της Υγείας,
ενώ το 40% θα στελεχώσει διοικητικές θέσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά θα εργασθεί και ως ωρομίσθιο προσωπικό στα τεχνικά λύκεια της χώρας για να ολοκληρώσουν τις σπουδές οι μαθητές των υπό κατάργηση ειδικοτήτων.

Αργά το βράδυ έστειλε τελικά και το υπουργείο Ναυτιλίας τη δική του λίστα με τους 50 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κι ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο καθεστώς από το δικό του υπουργείο.

Βασικά κριτήρια για παραμονή στο δημόσιο είναι το λεγόμενο σκληρό ΑΣΕΠ, δηλαδή η πρόσληψη μέσω γραπτών εξετάσεων, και οι τίτλοι σπουδών.

Κινητοποιήσεις για σήμερα και αύριο εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, που συνεχίζει να αντιτίθεται στις απολύσεις μέσω του προγράμματος διαθεσιμότητας που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.
Σήμερα, παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη ληξη του ωραρίου. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
Αύριο, 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τις κινητοποιήσεις τους όμως συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, ενόψει και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από τις 11 νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και οι δομές πρόνοιας, ενώ στις 11 και μισή γιατροί και εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους.

"Καμία μεταρρύθμιση δεν επιτυγχάνεται με οριζόντιες ή κάθετες λογικές, διότι δεν υπακούει στο διαχρονικό αίτημα για δικαιοσύνη και αξιοκρατία, ούτε όμως στο σύγχρονο αίτημα για ανασυγκρότηση και ανάταξη των ανθρώπων και των μεγεθών" τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Προσθέτει, πάντως, ταυτόχρονα πως "καμία διεκδίκηση δεν νοείται, όταν αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον", σχολιάζοντας την ιδιότυπη λευκή απεργία δημοτικών αστυνομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα