Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Βουλή

Λίγο μετά τις 20.00 ξεκίνησε στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο και το Ποτάμι το Νίκο Αλιβιζάτο. Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα,

180 ψήφοι, κάτι δεδομένο, αφού η ΝΔ εξέφρασε επισήμως την υποστήριξή της στο πρόσωπό του, ενώ αναμένεται να πάρει 238 ψήφους.

Συγκεκριμένα υπέρ του κ. Παυλόπουλου αναμένεται να ψηφίσουν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 76 της Ν.Δ. και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι 19 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, που εκτιμάται ότι θα λάβει 32 ψήφους. Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τα μέλη του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας «συμβολίζει την ενότητα και τη ρυθμιστική αρμοδιότητα στις δύσκολες ώρες» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος το πρωί.

Για λόγους υγείας θα απουσιάζει από τη ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και άφησε ανοιχτό να ενδεχόμενο να μην υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης την οποία στηρίζει επισήμως και η ΝΔ.

Εν τω μεταξύ με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, στηρίζει την απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην αποψινή ψηφοφορία, προσθέτει, όμως, ότι κατά την προσωπική του άποψη το ΠΑΣΟΚ θα εκφραζόταν πολιτικά ορθότερα ψηφίζοντας «παρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα