Ένα δοκίμιο για την Οικονομία

Υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγηθεί ξανά η Ελλάδα στα βράχια; Ναι, λέει ο Αλέξανδρος Μακρής, συγγραφέας του δοκιμίου «Ελληνική Οικονομία- η κρίση, τα αίτια, η αποτροπή νέας χρεοκοπίας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Και πως μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο οικονομικό ναυάγιο στο μέλλον; Με την θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τους αρμόδιους υπουργούς που παραβιάζουν τις ήδη ισχύουσες διατάξεις του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Διατάξεις που έχουν θεσπισθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι,
αν εφαρμοζόταν, θα απέτρεπαν τη χρεοκοπία.

Ο δοκιμιογράφος, απόφοιτος της ελληνογερμανικής σχολής, χημικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τεχνικός διευθυντής μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, κάθισε και μελέτησε τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες των τελευταίων 30 ετών, καθώς και τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνόψισε, σε 95 σελίδες, τα δεδομένα παρουσιάζοντας τις προτάσεις του.

Προσεγγίζοντας το μέγα αυτό θέμα από τη σκοπιά του ενεργού πολίτη - «μου έγινε έμμονη ιδέα τι μπορεί να γίνει ώστε η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει ποτέ πια» - προσέγγισε το θέμα χωρίς ιδεοληψίες, ξεκινώντας από τις... προαιώνιες παθογένειες της πολιτικής ζωής: Πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, διαπλοκή, αθέμιτες συναλλαγές, φοροδιαφυγή, παραοικονομία, γραφειοκρατία.

Κατ΄αρχάς, διερευνά τις ευθύνες όσων κυβέρνησαν επισημαίνοντας ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας γνώριζαν την πορεία διεύρυνσης του ελλείμματος, αλλά είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, σιώπησαν.

«Είναι αδιανόητο να χρεοκοπήσει ένα κράτος, όταν έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα για να μη συμβεί αυτό. Ένας ιδιώτης, μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό, κατά κανόνα δεν χρεοκοπούν, διότι έχουν υπολογίσει ότι το δάνειο που ζητούν είναι μέσα στις οικονομικές τους δυνατότητες. Κατά μείζονα λόγο δεν πρέπει να χρεοκοπεί ένα κράτος που διαθέτει τόσους συμβούλους...».

Ποιό είναι το μυστικό; Η πρόληψη! Τις διαδικασίες τις προσδιορίζει επακριβώς το άρθρο 126 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει τι; Ότι κάθε κράτος υποχρεούται να τηρεί ένα όριο μέχρι 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και να μην φθάσει άνω από 60% το δημόσιο χρέους . Οι κυβερνήσεις, μόλις διαπιστώσουν υπερβάσεις σε αυτούς τους αριθμούς, είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την Κομισιόν και να ζητήσουν τη βοήθειά της στη λήψη μέτρων αποκατάστασης .Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εφόσον διαπιστώσει ότι ένα κράτος δεν συμμορφώνεται με την απόφασή του για λήψη μέτρων, μπορεί να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να επιβάλει στο κράτος πρόστιμο μέχρις ότου συμμορφωθεί, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το συγκεκριμένο κράτος- μέλος έφθασε στο κόκκινο. Πρόκειται για το λεγόμενο «Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας» το οποίο- τονίζει ο συγγραφέας- παραβίασε η Ελλάδα.

Παραθέτοντας πίνακα με την κούρσα του ελλείμματος σημειώνει ότι όταν το 2004 ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το έλλειμμα ήταν 7,5% και το χρέος 98,9%, ενώ το 2009 όταν παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ το έλλειμμα, είχε φθάσει στο 15,5% και το χρέος στο 127,5%. Αν είχε ενεργοποιηθεί το άρθρο 126 η Ελλάδα δεν θα είχε χρεοκοπήσει, αποφαίνεται ο συγγραφέας.

Στο τέλος του πονήματος ο συγγραφέας προτείνει: Τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που απαγορεύει τη ψήφιση ειδικών υπουργικών αδικημάτων και την αντικατάστασή του με άρθρο που θα χαρακτηρίζει πολιτικό έγκλημα τη μη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και ψήφιση νέου νόμου για έκπτωση από τα κυβερνητικά αξιώματα, δήμευση περιουσίας των οικονομικών υπουργών και του Πρωθυπουργού και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Χωρίς τέτοιες δρακόντειες ποινές - σπεύδει να εξηγήσει- η χώρα μπορεί πάλι να οδηγηθεί σε υπερδανεισμό, με όλα τα γνωστά δεινά που επιφέρει...

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα