Ένας φόρος για όλα τα ακίνητα

Σε ενοποίηση των επιμέρους φορολογικών επιβαρύνσεων των ακινήτων σε ένα ενιαίο φόρο θα προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του επόμενου χρόνου.

Στο ΥΠΟΙΚ προωθούν την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και την συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι, ωστόσο, ανάλογου εισπρακτικού αποτελέσματος με αυτούς που καταργούνται που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω

εισπρακτικός στόχος εξετάζεται ο νέος αυτός φόρος να επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, όπως αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπαχθούν ακόμη και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο, θα υπάρχει απαλλαγή για την αγροτική γη η οποία ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η επιβολή ενιαίου φόρου στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας θα συνοδευτεί από την κατάργηση:

- Του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και επιβαρύνει τις κατοικίες και τα κτίσματα που έχουν εμπορική χρήση και υπολογίζεται με συντελεστή κλιμακούμενο από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την ισχύουσα τιμή ζώνης.

- Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται κάθε χρόνο με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 2% επί της φορολογητέας (αντικειμενικής) αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από την αξία αυτή ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ που είναι το ατομικό αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με πρόταση που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στον ενιαίο φόρο θα ενταχθούν και οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι, που σήμερα απαλλάσσονται από το ΦΑΠ. Δηλαδή θα επιβληθεί φόρος και σ' αυτά τα ακίνητα. Επιπλέον η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους και του ΦΑΠ με έναν νέο ενιαίο φόρο θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για το ΦΑΠ, με συνέπεια κάθε ιδιοκτήτης να φορολογείται από το πρώτο ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα