Ένας ομογενής στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Μπορεί να αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον άνθρωπο και πόσο κοντά είμαστε στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας; Ο Ελληνοαυστραλός Τζον Ζάκος, πρωτοπόρος παγκοσμίως στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Συνιδρυτής της εταιρείας My cyber Twin, με γραφεία σε Αυστραλία και Νέα Υόρκη, ο Τζον Ζάκος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη

ως προσκεκλημένος στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Acstac 2013 του κολεγίου Ανατόλια και ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους, γιατί, όπως λέει, σημασία δεν έχει η αφετηρία αλλά η πρόθεση και η σκληρή δουλειά.

τεχνητή νοημοσύνη είναι - ας το πούμε απλά - η δυνατότητα που έχει ένας υπολογιστής να σκέφτεται όπως ο άνθρωπος. Εμείς φτιάχνουμε ψηφιακά ανθρωπάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιπτώσεις: σε εταιρείες ως τηλεφωνικοί γραμματείς, σε παιχνίδια, στο κινητό και αλλού" εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ.Ζάκος.

Σταδιακά, φαίνεται πως τα "μηχανήματα" γίνονται ευφυή. Η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ κοντά με την πραγματικότητα. "Θα έρθει μια μέρα, ίσως σε 20 ή 30 χρόνια, που οι δυο πραγματικότητες θα συνυπάρχουν και ενδεχομένως θα συγχέονται" τονίζει. Το βλέπει ως ένα τρομακτικό σενάριο, στο οποίο η λύση δίνεται μονολεκτικά: ισορροπία. "Αυτό που χρειαζόμαστε, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, είναι η ισορροπία" υπογραμμίζει.

Ως πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η ευθύνη που νιώθει είναι μεγάλη. Αντιμετωπίζοντάς το από την ηθική πλευρά, ο ίδιος τοποθετείται επ' αυτού ως εξής: "Ένα μηχάνημα δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι κάτι ανώτερο, έχει τη συναισθηματική και την πνευματική του διάσταση... είναι ένα θαύμα. Οι επιστήμονες δεν φτιάχνουμε θαύματα".

Με αφορμή την ομιλία του στους μαθητές του κολεγίου, τον ρωτήσαμε για τη σημασία της αφετηρίας στην πορεία του ανθρώπου. "Εγώ είμαι ένα παράδειγμα καλού μαθητή, όχι άριστου αλλά συνεπή. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα βρίσκεσαι ή από πού ξεκινάς. Σημασία έχει η πρόθεση. Και η σκληρή δουλειά. Δεν ήμουν παιδί - θαύμα αλλά δεν άφησα κενά στη σχολική μου διαδρομή και αυτό πιστεύω ότι είναι το σημαντικό".

Η ελληνική καταγωγή του τον κάνει να δηλώνει ξεκάθαρα περήφανος. "Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω σαν στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλά που βλέπω και δεν μου αρέσουν, που θέλω να αλλάξουν και ίσως δεν αλλάξουν ποτέ. Δεν πρέπει, όμως, να συγκρίνεις. Πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Εσύ ο ίδιος να γίνεσαι το παράδειγμα για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο" τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα